Annons

TV: Förste polisläraren på plats: ”Högskolan är väl förberedd”

I januari nästa år startar Polishögskolan i Borås sin utbildning.
Fredrik Strömkvist, en av lärarna, är redan på plats.
– Allt är inte på plats, men jag är inte orolig. Högskolan i Borås är väl förbered för den här utbildningen, säger Fredrik Strömkvist.
BORÅS • Publicerad 6 september 2018

Här saknas innehåll

Fredrik Strömkvist, född och uppvuxen, i Horred har jobbat i en rad olika funktioner inom polisen.

Fredrik påbörjade utbildningen på Linnéuniversitetet i Växjö 2002. Efter examen 2004 tjänstgjorde han två år på utryckningen och ingick i en närpolisgrupp som bland annat specialiserade sig på narkotikahandeln bland ungdomar.

Annons

2006 började Fredrik Strömkvist arbeta som instruktör i självskydd och har sedan dess ansvarat för en rad olika utbildningar inom polismyndigheten i Halland.

Men polisyrket var inget självklart val.

– Nej, jag hade egentligen tänkt att bli förskollärare, säger Fredrik Strömkvist, där vi står utanför Textile Fashion Center, vars lokaler snart kan härbärgera den första kullen elever på polisutbildningen.

”Det känns otroligt inspirerande och det märks att Borås är väl förberett för den här utbildningen”

Han är först på plats av de tjänstgörande lärarna – och har nu tillbringat en vecka på högskolan.

– Det känns otroligt inspirerande och det märks att Borås är väl förberett för den här utbildningen.

Hur ser din roll ut så här några månader innan terminsstarten?

– Jag ska fungera som ett bollplank. Mycket handlar om att göra kursplaner och hitta lämpliga lokaler och övningsmiljöer.

Fredrik Strömkvist är förste lärare på Polishögskolan som är på plats. ”Borås är verkligen förberett för den här utbildningen”, säger han.
Fredrik Strömkvist är förste lärare på Polishögskolan som är på plats. ”Borås är verkligen förberett för den här utbildningen”, säger han.Foto: Lars-Åke Green

Fredrik Strömkvist medger att tidsschemat är tajt och att långt ifrån alla bitar har fallit på plats. Den nya skjutbanan, som troligen placeras vid Guttasjön, är ännu inte påbörjad.

– Men mycket av de som ingår utbildningen, till exempel skjutövningar, är sådant som kommer längre fram.

Fredrik Strömkvist ska utbilda elever i praktiskt polisarbete, som är i dag ett väldigt brett område.

Annons

– Det är en väldigt skillnad mot när jag själv gick utbildningen. Det handlar inte bara om att kunna hantera ett vapen. Du ska även kunna ta hand om en skottskadad, lära dig hantera stress och lägga upp taktik i påfrestande situationer. Det är mer integrerat i dag, allt mer ämnen övas ihop.

”Tidigare har jag haft utbildningar med poliser som tjänstgjort allt från sex månader till 30 år. Men i Borås får jag ett råmaterial som ska bli väldigt spännande att arbeta med”

Han ser fram emot att möta de första eleverna i Borås.

– Det blir ju nytt för mig också. Tidigare har jag haft utbildningar med poliser som tjänstgjort allt från sex månader till 30 år. Men i Borås får jag ett råmaterial som ska bli väldigt spännande att arbeta med.

I ett inledande skede ska Borås ta emot 144 elever, var av hälften studerar på distans. Än så länge är det för tidigt att sia om söktrycket till utbildningen.

– Det ser vi först framme i december. Men tanke är ju att de som ansökt till andra polisutbildningar, till exempel i Växjö, i stället kan erbjudas plats i Borås, säger Fredrik Strömkvist.

Håkan PerssonSkicka e-post
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons