Annons

TV: Älgko i Dalsjöfors hade bråttom in på vårdcentralen – avlivades

Älgkon i Dalsjöfors hade bråttom in på vårdcentralen. Med ett stort brak och ett likaledes stort klirr tog hon sig genom två fönster och in på en sluten innegård.
Borås • Publicerad 8 september 2010

– Det var världens chock. När jag tittade ut såg jag en älg som stod ute på innegården, säger Solveig Palm, vid apoteket Vipan.

Dalsjöfors Personalen vid vårdcentralen i Dalsjöfors fick en annorlunda start på dagen, då vårdcentralen plötsligt fick påhälsning av en förvirrad och skrämd älgko.

Annons

Älgkon sågs först springa i rasande fart längs med byggnadens baksida, för att sedan tvärvända och springa rakt genom två stora korridorfönster för att slutligen landa på en sluten innegård, precis utanför apoteket Vipan.

Glassplitter på golvet

– Jag hörde hur det brakade till kraftigt och gick ut i korridoren. Då såg jag glassplittret på golvet och älgkon som stod ute på innegården och hoppade runt. Hon verkade väldigt stressad och orolig. Sedan lugnade hon ner sig och stod still, berättar Jenny Andersson-Fekete och Evelyn Pihlman.

Apotekspersonalen fann plötsligt älgen stå utanför altandörren som stod öppen ut mot innegården.

– Vilken tur att den inte tog sig in här och vidare in i byggnaden, säger Solveig Palm.

Personalen ringde till polisen och jakträttsinnehavaren kallades till platsen. Älgen hade bland annat skurit upp bakbenet när hon rusade genom fönstret.

När jakträttsinnehavare Bosse Persson kom till platsen, klättrade han upp på taket och kunde därifrån skjuta älgkon med ett välriktat skott.

Älgkon hade han träffat på en vecka tidigare, då hon förlorade sin kalv i en trafikolycka i Dalsjöfors.

– Det är samma älgko. Hennes juver är svullna och hon har juverinflammation. Hon är 2,5 år gammal, sade han, medan jaktkamrater med förenad kraft baxade ut älgen från vårdcentralen.

Victoria Ramalho
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons