Annons

Turbos spår leder till Varberg

Den grekiska landsköldpaddan Turbo försvann i början av juni. Men ägaren Ingemar Blom hoppas fortfarande på att få återse honom.
Borås • Publicerad 5 augusti 2008
Turbo känns igen på sitt skal
Turbo känns igen på sitt skalFoto: Ingemar Blom

Det enda spåret är en landsköldpadda som togs om hand av Djurens vänner – men den skänktes bort till en familj.

Den grekiska landsköldpaddan är utrotningshotad och sällsynt, och kostar flera tusen i inköp.

Annons

Ingemar Blom har investerat många år i sina sköldpaddor. Han hoppades kunna använda Turbo och honan Blondie till avel, vilket kräver år av förarbete.

Men i mitten av juni försvann de plötsligt båda två ur sitt hägn i trädgården.

– Vi hade varit borta några timmar, och när vi kom hem var hägnet nerrivet. Förmodligen är det en hund som har varit framme, säger Ingemar Blom.

Blondie hittades snart, liggande på rygg på vägen. Men Turbo var försvunnen. Ingemar letade, letade igen, men gav sig sedan till tåls och hoppades att Turbo skulle komma till rätta.

Efter några veckor fick Ingemar Blom höra att en landsköldpadda hade hittats och hade tagits om hand av Djurens vänner. Men den hade lämnats vidare till en familj. Om det är Turbo är osäkert:

– Vi har försökt få Djurens vänner att berätta vart den sköldpaddan tog vägen, men inte lyckats. Får vi bara se den är det lätt att avgöra om det är min Turbo eller inte, säger Ingemar Blom.

Skalet på en landsköldpadda är som ett fingeravtryck, det finns inte två individer som är lika.

Eftersom den grekiska landsköldpaddan är utrotningshotad krävs det tillstånd för att få hålla den i fångenskap. Det innebär också att man måste anmäla till jordbruksverket om man hittar en sådan i naturen.

Men Djurens vänner gjorde aldrig någon anmälan. Sköldpaddor är ingenting som föreningen prioriterar och det finns inga rutiner för att hantera dem, säger ordföranden Åke Röjland:

– Det dumpas många sköldpaddor och det är svårt att hitta någon som vill ta sig an dem.

Annons

De flesta sköldpaddor som dumpas är dock rödörade vattensköldpaddor. Den landsköldpadda som föreningen tog hand om artbestämdes aldrig.

Vem den lämnades vidare till är Åke Röjland osäker på, men säger att det var en familj i Varbergstrakten.

– Katter och hundar skriver vi noggrant upp, det är skillnad med reptiler och sådana djur. Egentligen ska vi inte ens ta hand om dem, det är bara jag som har svårt att säga nej, säger han.

Men Ingemar Blom är angelägen om att få kontakt med alla som eventuellt vet något om hans Turbo:

– Jag är väldigt mån om att få tillbaka sköldpaddan, det är det enda som är viktigt, säger Ingemar Blom.

Igår hittades en annan grekisk landsköldpadda i Borås, efter tips till Djurens vänner. Den är nu omhändertagen av Tropikhuset i Borås.

Karin Samuelsson
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons