Annons

Tryggare taxi med komradio

Den gamla komradion gör comeback i Taxi Borås bilar i höst.
Borås • Publicerad 12 juli 2009

Anledningen är att öka tryggheten för chaufförerna.

Våld och hot mot taxiförare har på de senaste åren ökat markant i Sverige. 2008 polisanmäldes totalt 86 brott. Jämfört med året innan är det en ökning med 12 procent. Året dessförinnan, 2006, var siffran nere i under 60 anmälda brott.

Annons

I Borås har våldet och hoten mot taxichaufförer inte haft samma branta kurva uppåt.

– Vi har varit ganska förskonade från hot och våld här i Borås på senare år och ser ingen ökning i vårt område, säger Lena Karlsson, trafikchef på Taxi Borås AB.

Trots det så inför nu Taxi Borås komradio i samtliga sina bilar till hösten, som en ren trygghetsåtgärd.

– Skulle chaufförerna råka ut får något så kan de gå ut med ett allanrop via komradion och då hör alla bilar det. Dessutom så hörs allanropen på beställningscentralen, säger Lena Karlsson.

Förutom det komradiosystemet som ska installeras till hösten är taxibolagets samtliga bilar utrustade med övervakningskameror och larmutrustning som när den aktiveras går direkt till beställningscentralen.

Trots att taxibolaget är förskonat från en ökning av hot och våld så inträffar ett tiotal incidenter årligen.

Säkerhetssystem i Taxi Borås bilar

Övervakningskameror

Larmfunktion via knapp i bilen som går direkt till beställningscentralen.

Vid larm positionsbestäms bilen omedelbart via GPS.

Vid en larmsituation finns förutbestämda rutiner för hur polis ska larmas och hur andra förare och beställningscentral ska agera.

Det finns även rutiner för efterarbete och uppföljning, debriefing, för chaufförer som blivit utsatta för hot eller våld.

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons