Annons
Byggjobbarna på Olovsholmsgatan kommer att förlora 9 000 kronor i månaden sedan Byggnads sa nej till Peab:s bud.
Borås • Publicerad 8 augusti 2008
Magnus Johansson, Karl Ragnarsson, Linus Svensson och Mikael Strömbom är besvikna på Byggnads.
Magnus Johansson, Karl Ragnarsson, Linus Svensson och Mikael Strömbom är besvikna på Byggnads.Foto: Tomas Karlsson

Det hjälpte inte att hela arbetslaget var nöjt och ville ha en uppgörelse.

– Detta är för djävligt. Jag trodde facket stod på vår sida, säger lagbasen Magnus Johansson.

Annons

Varken han eller hans arbetskamrater tvekar att säga sin mening rakt ut. Men så ligger det alldeles ovanligt mycket pengar i potten i det här speciella fallet.

BT berättade igår om att ett ovanligt stort antal byggarbetsplatser i Södra Älvsborg har strandat sina lokala löneförhandlingar. De flesta är på väg till central nivå, dock inte Peab:s lägenhetsbygge på Olovsholmsgatan.

På begäran av byggnadsarbetarna möttes igår Byggnads ombudsman Rolf Andersson och Peab:s förhandlingschef Kjell Östberg.

– Jag bjöd 177 kronor i timmen, för killarna är mycket duktiga. För en normal prestation bjuder vi 162 kronor, men jobbet har gått mycket bra. Men deras fack säger nej, och det är ju helt horribelt, säger Östberg i telefon till BT efter mötet.

– Alla andra hade jublat över den lönen, men nu är jag tvungen att betala ut minimilönen 124 kronor och inte ett öre mer, de förlorar 50 kronor i timmen, fortsätter han.

På byggplatsen är stämningen minst sagt dämpad. De fyra Peab-anställda jobbarna som är i tjänst just nu säger unisont att budet är mycket bra och ligger några kronor över vad de tidigare fått som mest.

– Byggnads driver sina principer, spelar högt och struntar i oss. Man vill tydligen avvakta och se utfallet på andra arbetsplatser, men det kan ju gå åt helvete också, säger Magnus Johansson.

Arbetslaget säger att även om stämningen och arbetsmotivationen sjunker när man inte fått ett avtal, ska man jobba på som vanligt.

– Vi får självklart sköta vårt. Peab är ju inte boven i det här dramat, säger Mikael Strömbom.

Byggnads ombudsman Rolf Andersson vill först inte kännas vid att summan 177 kronor överhuvudtaget nämnts i förhandlingarna.

Annons

Men han vill inte heller säga i krontal vad motpartens bud låg på eller vad han själv krävde.

– De har mucklat till något i efterhand, och BT kan ju springa deras ärenden om ni vill. Jag hade skrivit på ett bud på 177 kronor direkt, säger han igår eftermiddag.

Ombedd att förtydliga sig, svarar Andersson att det är hans uppgift som ombudsman att i ett avtal garantera en hög nivå under hela byggtiden.

– Peab garanterar inte något mer än 153 kronor efter första avstämningen. Men min uppgift som ombudsman är att se framåt och göra en bedömning av helheten.

Hur ska mannarna nu klara sig på grundlönen 21 500 kronor i månaden?

– Det får de försöka göra. Jag förstår att det kan vara bittert, men jag får se till alla medlemmars bästa.

Jan Lindsten
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons