Tre män häktades för brott mot äldre i Borås

Borås Artikeln publicerades
Männen upptäcktes av en butikskontrollant på Ica Maxi som följde efter deras bil.
Foto:Niclas Liljenby
Männen upptäcktes av en butikskontrollant på Ica Maxi som följde efter deras bil.

Tre män som försökte komma över kontokort och koder från äldre personer i Borås häktades på fredagen.

De greps sedan en butikskontrollant på reagerat mot männens uppträdande och följt efter deras bil.

Till slut stoppades de av polis. Två begärdes häktade som misstänkta för några försök till grova bedrägerier och den tredje för fullbordat brott. Men utredningar om denna typ av brott brukar svälla.

Det var i måndags som en butikskontrollant på Ica Maxi observerade ett par män som höll sig vid kassaköer. Vid upprepade tillfällen försökte de komma nära äldre personer som skulle betala med sina kort och tryckte in koder.

Det pågick ganska länge och kontrollanten reagerade mot hur de betedde sig. Personer som är ute efter kortkoder och sedan stjäl kort för att plundra konton brukar uppträda så.

Han kontaktade polisen och körde efter männen när de satte sig i en bil och for iväg.

De verkade oroliga för att någon var efter dem, för de körde runt i olika rondeller och bytte filer i sista stund. Som om de ville kolla om någon hängde på.

Men till slut hade männen polisbilar både bakom och framför sig och de stoppades på Tullen.

På måndagskvällen anhölls tre män. Kammaråklagare Johan Fröjelin har nu begärt två av dem häktade för försök till grova bedrägerier på Ica Maxi.

En tredje begärs häktad för grovt bedrägeri vid bankomaten utanför Nordea på Allégatan, samt på Ica Maxi i Jönköping. De inträffade ungefär en vecka innan händelserna på Maxi i Borås.

– Det verkar som om de att i system att gå på äldre människor som är ute och handlar, säger Lennart Widerfeldt vid Boråspolisen.

Hans erfarenhet är att denna typ av utredningen brukar växa:

– Problemet är att personer kan uppträda i olika konstellationer. Nu pågår ett jättejobb där man försöker kartlägga deras förehavanden.

De som ägnar sig åt denna typ av brottslighet kan också röra sig över stora områden, över lång tid.

Männen är 24, 25 och 39 år. De kommer från Centraleuropa och saknar adresser i Sverige.

Enligt Lennart Widerfeldt är de inte sedan tidigare kända i Sjuhärad.

– Via Interpol försöker vi få lite mer information, se om de förekommit ute i Europa. Det är en del av arbetet som pågår, säger han.