Annons
Tre långtradare lastade med rotorblad till ett vindkraftverk fastnade i morse i Dålleborondellen på riksväg 40 mellan Borås och Ulricehamn.
Borås • Publicerad 28 oktober 2010
Foto: Lars-Åke Green

Rotorbladen till vindkraftverket var för långa. Det resulterade i stopp i rondellen och stora problem på riksväg 40.

Och svårigheterna lär fortsätta. Det här var första transporten av 13.

Annons

13 vindkraftverk skall fraktas från Varberg till Gränna. Transporten sker på R40 genom Borås och Ulricehamn och under natten mot torsdag var det dags för första lasset. Rotorbladen till det första verket, tre ekipage om vardera 56 meter kunde dock inte passera genom rondellen vid Dållebo, strax öster om Rångedala. Det resulterade i att vägen fick stängas av och plåtar läggas i rondellen för att långtradarna skulle kunna köra rakt igenom.

– Det är någon som gjort en felbesiktning och inte räknat rätt. Vi fastnade här klockan två inatt. Chaufförerna försökte köra först men kom bara halvvägs, sedan var det totalstopp. Då var det bara att backa och invänta hjälp, sade vägtransportledaren Henrik Christiansen.

Men gårdagens situation var inte en engångsföreteelse. Under natten mot fredag kommer nästa transport med själva maskinhuset. Ett ekipage som väger omkring 130 ton. Sedan fortsätter transporterna tills dess att alla vindkraftverken har levererats till Gränna. Transporterna kommer att pågå långt in i december.

Victor Fridén
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons