Annons

Torkan kan slå mot din plånbok: ”Påverkar konsumenterna”

I dag lantbrukarna, i morgon konsumenterna. Bristen på spannmål kan bli märkbar i både utbud och plånbok.
BORÅS • Publicerad 7 juli 2018
Oskar Lorentzon, lammuppfödare i Hökerum mellan Borås och Ulricehamn.
Oskar Lorentzon, lammuppfödare i Hökerum mellan Borås och Ulricehamn.Foto: Bengt Lagerstedt

Bröd och andra bakverk står för den överlägset största delen när det gäller hur vi äter spannmål i Sverige. Enligt Jordbruksverket åt vi 54 respektive 18 kilo spannmål per person under 2012 i form av just bröd och bakverk.

Av den totala skörden i Sverige går runt 50 procent till olika sorters köttproduktion.

Annons

Normalt brukar svenskarna skörda runt 5,9 miljoner ton spannmål per år – men i år är det inget vanligt år. En vanlig bedömning är att skörden blir 20–30 procent mindre i år. Det kan innebära brist i flera olika sammanhang – havre till havregrynsgröten och malt till ölbryggning.

– Det är synd om alla som ska äta mat kommande år. Det kommer att påverka i många led. I första hand genom ökad import. Mycket av spannmålsskördarna kommer att gå till djurfoder, säger Oskar Lorentzon, som driver Lida fårfarm i Hökerum.

”Torkan är förödande. Vi ser väldigt allvarligt på det här.”

Han är också engagerad i Reko-ring Borås – en plattform för direktförsäljning till konsumenter från lokala producenter.

– Där kan jag inte påstå att vi märker av något än. De flesta som odlar grönsaker har vattenförsörjningen säkrad. Än så länge, säger Oskar Lorentzon.

Kön till slakterierna i Sverige är lång på grund av att djuruppfödare redan nu ser en risk för foderbrist. Det talas om möjlig nödslakt om inte situationen förbättras snabbt.

Livsmedelsjätten Axfood, med varumärken som Willys och Hemköp, är en av aktörerna på marknaden som följer utvecklingen noga.

– Torkan är förödande. Vi ser väldigt allvarligt på det här. Konsekvensen kan bli ett överskott på färskt svenskt kött i höst och då blir det brist om ett eller två år. Och minskar vi antalet djur så kommer det också att slå mot mejeridelen, där ser vi en risk för brist på fetare produkter som grädde och ost. Det kommer att påverka konsumenterna, säger Claes Salomonsson, presschef på Axfood.

Erik JullanderSkicka e-post
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons