Annons

Tio år efter branden: Det ligger och pyr bakhuvudet

Idag är det tio år sedan storbranden på Hulta. För Peder Claesson har det tagit flera år att lägga det bakom sig.
– Nu kan man börja lägga det bakom sig men det är klart det ligger och pyr i bakhuvudet, säger Peder Claesson som är kvar i lokalerna än idag.
Borås • Publicerad 18 augusti 2018
Från BT 2008: ”Räddningstjänsten utesluter inte att en pyroman kan ligga bakom gårdagens storbrand på Hulta. Branden uppvisar vissa likheter med en brand på Volvo i närheten. Ännu sent på måndagskvällen förekom brand i fastigheten och släckning pågick hela natten.”
Från BT 2008: ”Räddningstjänsten utesluter inte att en pyroman kan ligga bakom gårdagens storbrand på Hulta. Branden uppvisar vissa likheter med en brand på Volvo i närheten. Ännu sent på måndagskvällen förekom brand i fastigheten och släckning pågick hela natten.”Foto: Tomas Karlsson

– ”Det brinner.”

Samtalet Peder Claesson får vid halv sex tiden på morgonen den artonde augusti 2008 kommer från larmcentralen. Samtalet har dröjt, hyresgästlistan är inte uppdaterad.

Annons

–Jag trodde han skämtade. Men jag och frun slängde oss i bilen, berättar Peder.

Bröderna Peder och Michael Claesson huserar än idag i kontorslokalerna på Hulta. Samma lokaler som de försökte rädda allt under måndagen för tio år sedan.

En kompis till Peder som hör att det knastrar och han larmar.

– På vägen hit såg jag en rökpelare. Jag tänkte att det inte kommer att finnas något kvar.

Att återberätta händelseförloppet är inte lätt för Peder.

– Jag har inte så bra koll på tidsflödet och detaljerna.

– Det var fullt med brandbilar överallt, vi frågade om vi fick gå upp i våra lokaler.

Svaret räddningsledaren ger bröderna Claesson är ”på egen risk”. De väljer att gå upp ändå. Peder sitter i ambulansen i omgångar för att få syre.

– Vi fick inte flytta för försäkringssällskapet. Det tog flera veckor innan vi fick tillbaka elen och vi hade avbrott så vi inte kunde arbeta. Värmen kom i oktober men ventilationen dröjde till jul, säger Peder Claesson.
– Vi fick inte flytta för försäkringssällskapet. Det tog flera veckor innan vi fick tillbaka elen och vi hade avbrott så vi inte kunde arbeta. Värmen kom i oktober men ventilationen dröjde till jul, säger Peder Claesson.Foto: Lars-Åke Green

– Man är ju inte rationell i sådana här lägen. Vi lade våra pärmar med bokföringen i sopsäckar och slängde ut allt genom fönstren, säger Peder.

Michael inflikar:

Annons

– Man blir paralyserad, problemet var att även fast vinden gick åt rätt håll pumpade ventilationen in rök. Men vi hade tur.

Fastighetsägarens försäkringsbolag och Claessons försäkringsbolag var inte samordnade och man fick inte svar på frågor som fanns. Peder och Michael Claesson berättar att de fick sköta allt själva.
Fastighetsägarens försäkringsbolag och Claessons försäkringsbolag var inte samordnade och man fick inte svar på frågor som fanns. Peder och Michael Claesson berättar att de fick sköta allt själva.Foto: Lars-Åke Green

Totalt fylls 150 flyttkartonger med pärmar och vid lunchtid har de fått ut allt från lokalerna. Eftersom det är sekretess på dokumenten ringer Peder och Michael in en säkerhetsvakt som håller uppsyn över pärmarna.

Händelsen har gjort att bröderna känner mer för drabbade som förlorat sitt livsverk. De har länge jobbat med det som de själva råkat ut för, nämligen att hjälpa företag som råkat ut för bränder.

– Man har fått lära sig hur traumatiskt det kan vara. Psykiskt sätt fick man sig en tankeställare. Vad hade vi gjort dagen efter om vi blivit av med allt, undrar Michael och fortsätter:

– Man förstår verkligen hur irrationellt man fungerar under en viss period.

”I efterhand har jag blivit mer uppmärksam”

Utanför byggnaden kommer Mikael Stanek gående med sin hund. I hans del av byggnaden brann hela taket och vattnet rann längs med väggarna. Han berättar att det har varit en lång resa tillbaka.

Mikael Staneks lokaler blev totalförstörda i branden.
Mikael Staneks lokaler blev totalförstörda i branden.Foto: Lars-Åke Green

– Vi flyttade tillbaka till våra gamla lokaler och vi var tveksamma om vi skulle överleva. Det är ju så att 80 procent av företagen som råkar ut för bränder konkursas, säger Mikael.

– I efterhand har jag blivit mer uppmärksam. Jag reagerar på sånt som jag inte hade reagerat på förut.

Bröderna Claesson har tidigare riktat hård kritik mot att emballage och fordon står parkerade nära fasader runt om i landet och att det inte genomförs kontroller och riskbedömningar. Det står de fast vid även idag.

– De som eldar bilar till exempel förstår inte vilka konsekvenser det kan få, säger Peder och fortsätter.

– Samma sak kan hända igen.

Andrea BraskSkicka e-post
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons