Annons

Tillgång och pris styr valet av mat

Det är inte alldeles enkelt att servera mer ekologisk mat.
Borås • Publicerad 7 juli 2008

Utbudet är begränsat och så är de ekologiska livsmedlen dyrare.

Vigdis Helle Pyythiä är kokerska på Lorensbergsgården och försöker använda så mycket ekologiskt som möjligt.

Annons

– Vi har precis bytt leverantör och då är problemet att leverantören inte har så många ekologiska varor, berättar hon, medan hon kokar soppa och bakar bröd till förskolebarnen.

På Lorensbergsgården lagas allt från grunden i det egna köket och Vigdis Helle Pyythiä bakar allt bröd.

Den här dagen bjuds det på tomatsoppa som är baserad på passerade tomater som mixas ihop med färska grönsaker.

En prisfråga

– Jag försöker använda ekologiska grönsaker, men det är faktiskt en prisfråga, säger hon.

Lorensbergsgården ligger på Göta, en av de kommundelar i Borås som infört flest ekologiska varor.

– Mjölken är alltid ekologisk. Solrosfrön, sesamfrön, linfrön och corn flakes är ekologiska, morötter, bananer och vitkål om det finns, säger Vigdis Helle Pyythiä.

– Jag har prövat ekologiskt vetemjöl, men problemet är att det är känsligare och inte håller sig lika bra.

Tillgången styr

Hon skulle gärna vilja servera mer ekologisk mat, men problemet är tillgången, det är inte alltid det finns ekologiska alternativ, och priset.

Annons

– Mjölken är inte så mycket dyrare, men de ekologiska äggen kostar 40 kronor kilot jämfört med 18 kronor. Havregrynen kostar 18 i stället för 10 kronor kilot och vetemjölet 10,20 kronor i stället för 4,10 kronor. Potatismjölet och köttet är dubbelt så dyrt.

– Men om jag fick mer pengar skulle jag kunna servera mer ekologiskt.

Marianne Hedenryd
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons