Annons

Tidig start på loppis

Vad får hundratals människor att studsa ur sängen klockan sju på morgonen en ledig dag?
Borås • Publicerad 30 april 2008
Veckor av förberedelser ligger bakom Mariedals loppis, berättar Lars-Inge Karlsson och Göran Nyberg. Men på bara ett par timmar i morgon kommer alltihop att vara över.
Veckor av förberedelser ligger bakom Mariedals loppis, berättar Lars-Inge Karlsson och Göran Nyberg. Men på bara ett par timmar i morgon kommer alltihop att vara över.Foto: Karin Samuelsson

Mariedals IK:s loppis, förstås. I morgon är det dags igen.

Loppmarknaden har ordnats på Kristi Himmelfärdsdag vartenda år sedan 1964. Traditionsenligt går starten tidigt, redan klockan sju på morgonen.

Annons

– Det brukar stå fyra–femhundra personer här utanför och vänta när vi öppnar, berättar Lars-Inge Karlsson.

Det duger inte att ligga och dra sig om man vill vara med om kalaset. Klockan halv nio börjar auktionen och sedan är det hela i princip över.

–?Kommer man halv tio får man bara vara med och städa, säger Göran Nyberg.

Loppisen är en viktig inkomstkälla för föreningen, dryga 30?000 brukar den inbringa. Vädret kan påverka en hel del, ett antal tusenlappar uppåt eller neråt.

–?Planen är att vi ska ha en hel del bord utanför stugan. Men regnar det så har vi beredskap för att ha det inomhus, så det är ingen katastrof, säger Lars-Inge Karlsson.

Husgeråd säljer bäst, berättar de. Det finns också gott om böcker, lampor, leksaker och cyklar på loppisen. Däremot inga skidor och skridskor, det säljer så dåligt i maj.

I år har klubben inte heller tagit emot några möbler. Det beror på att det kostar alltför mycket att slänga bort de möbler som blir över.

–?Vi hyr en container och kör själva till Sobacken, ändå måste vi också betala kilopris för det vi slänger eftersom vi jämställs med ett företag, säger Göran Nyberg.

Förra året blev möbelhanteringen rent av en förlustaffär, avgiften till kommunen blev högre än intänkten från de möbler som såldes. Därför har man tackat nej om folk velat skänka möbler i år.

–?De får själva slänga sina möbler i stället, för dem kostar det ju ingenting. Men visst är det synd att möblerna inte kommer till användning igen, säger Göran Nyberg.

Karin Samuelsson
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons