Annons

"Ta bort träden som skymmer Pinocchio"

Stadsträdgårdsmästaren StenAnders Jöne är utsatt för påtryckningar från flera håll.
Borås • Publicerad 27 maj 2008
Träden som skymmer Borås nya landmärke.
Träden som skymmer Borås nya landmärke.Foto: ANDERS ROBERTSSON

– Det är starka påtryckningar både från den borgerliga alliansen och socialdemokraterna, säger Jöne.

– Det är trist att som trädgårdsmästare behöva ta död på träden. De var ju först på platsen, jag har förståelse för att Pinocchio ska synas, men det är trist att behöva ta bort det gröna i stadsmiljön. Just nu överväger jag hur jag ska agera, säger StenAnders Jöne.

Annons

Redan vid Pinocchios invigning hördes röster som menade att de träden i rondellen framför skulpturen måste bort.

– Jag har fått påtryckningar att jag borde agera Pinocchio ska synas så mycket som möjligt, säger man. Jag är medveten om att träden skymmer utsikten för folk som vill se skulpturen på avstånd.

Gunnar Isakson är gatuchef i Borås och ytterst ansvarig tjänsteman:

– Jag är medveten om problemet. Jag är inte säker på om träden måste bort, men idag utgör de ett problem, de skymmer helt enkel sikten i rondellen.

– Vi har också planer på att göra en mötesplats/utsiktsplats i nedre delen av Annelundsparken, då bör vi också ha klarat ut hur vi ska göra med träden i rondellen.

Innan Pinocchio kom på plats fanns det en arbetsgrupp som såg över frågorna hur man skulle utforma platsen där Pinocchio nu står. Med i gruppen var kulturnämndens ordförande, Bengt Wahlgren (fp).

– I gruppen var stadsträdgårdsmästaren med, vi hade vissa diskussioner om hur det borde se ut i rondellen.

– Min uppfattning är att antingen måste man klippa ner de tre träden så att Pinocchio syns eller så får man ta bort dem, säger Bengt Wahlgren.

PeGe Johansson
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons