Annons

Sveriges snyggaste bilar - i Sjömarken

Grannar. Och bäst i Sverige. Sjömarken har helt plötsligt blivit Sveriges bilcentrum.
Borås • Publicerad 21 februari 2011

Var skall du befinna dig i Sverige för att ha störst chans att se snygga bilar?

Stockholm?

Annons

Göteborg?

Nej, Sjömarken har det visat sig. Alingsåsvägen för att vara mer exakt. Här bor nämligen grannarna Torbjörn Åfalk och Daniel Carlsson, båda Sverigebäst och prisbelönta bilbyggare i varsin kategori.

BT har vid flertalet tillfällen berättat om Carlssons arbete med hans Chevrolet från 1955. I somras lönade sig allt slit när hans bil utsågs till Sveriges snyggaste på utställningen Wheels and Wings i Varberg.

Och nu har Alingsåsvägen fått sin andre Sverigevinnare på kort tid. Förra veckan röstades nämligen grannen Åfalks Chevrolet Master 85 från 1939 fram som Sveriges vackraste Hot Rod. Bilsveriges två största priser har alltså hamnat i Sjömarken och på samma gata.

– Det är lite häftigt. Det har inte hänt innan åtminstone. När jag fick priset berättade jag det för juryn. Då höjdes det på en del ögonbryn, säger Åfalk och skrattar.

De tackar varandra för framgångarna. Exempelvis hade Åfalk redan renoverat en Chrevrolet Bel Air när Carlsson satte igång med sin.

– Det var ovärderligt att ha någon att fråga som hade koll på allt, säger Carlsson.

Annars har inte samarbetet varit särskilt omfattande.

– Det är inte så att vi byggt bilarna ihop eller något. Mer att man har hjälpt till när det kört i ihop sig. När det varit svåra moment, kanske att det behövts några extra händer, säger Åfalk.

Carlsson fortsätter.

Annons

– Sedan är det skönt att ha någon nära som liksom talar samma språk. Som förstår vad man går igenom. Vissa kan ju komma hem och undra varför man inte kommit längre. Då är det skönt att prata med Torbjörn.

Några gemensamma turer har det också blivit.

– Vi har tog bilarna någon gång i somras och köpte glass med familjerna. Men den äter man utanför bilen...

Daniel Carlsson har redan börjat om med sin Chevrolet och siktar på nya priser. Torbjörn Åfalk däremot tänker passa på att njuta av sin skapelse ett tag till.

– Nu är den ju äntligen färdig. Då vill man ju använda den lite innan man börjar på något nytt. Den kommer rulla en del i sommar och sedan får vi se...

Vinnarbilarna

Chevrolet Master 85

Ägare: Torbjörn Åfalk

Årsmodell: 1939

Utmärkelse: Sveriges vackraste Hot Rod

Arbetstimmar: Hittills omkring 3000

Chevrolet Bel Air

Ägare: Daniel Carlsson

Årsmodell: 1955

Utmärkelse: Sveriges snyggaste bil

Arbetstimmar: Hittills omkring 2000

Victor Fridén
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons