Sverige mot USA i semifinal

USA blir Sveriges semifinalmotståndare i OS-damturneringen i ishockey.
Borås • Publicerad 19 februari 2010

Gruppfinalen mot Finland blev en lätt munsbit för segerhungriga amerikanskor som vann med 6–0 (4–0, 1–0, 1–0).

USA satte högsta fart från början och efter drygt åtta minuter fick finländska målvakten Noora Räty släppa första pucken förbi sig. USA gjorde ytterligare tre mål på drygt sju minuter och efter 4–0 var matchen var avgjord.

Finland kom igen starkt i den sista perioden och Anne Hellin fick chansen att lägga en straff efter 14.17 sedan hon själv blivit fälld. Men skottet mot amerikanska målvakten Jessie Vetter var för tamt. Finland hade också flera powerplay i slutperioden lyckades inte överlista Vetter som bara släppt in en puck hittills i OS (13–1 mot Kina).

Finland gjorde en rätt så bra match och spelade hela tiden med tre femmor. Men laget lär inte ha mycket att hämta i semifinalen mot det hittills helt överlägsna Kanada.

Detsamma gäller Damkronorna mot USA. Sverige fick självförtroendet kört i botten efter 1–13 mot Kanada på onsdagen.

Troligt OS-finalpar är därmed USA och Kanada. Sverige–Finland gör upp om bronspengen och där finländskorna ser starkare och bättre ut för tillfället