Annons

Svenska grisar slaktas i Tyskland

Dalsjöfors slakteri är först i branschen med att skicka slaktfärdiga djur till Tyskland. Krisåtgärden är en direkt följd av minskad efterfrågan på svenskt griskött – en trend som konsumtenter understödjer av ren okunskap.
Borås • Publicerad 18 februari 2014

– Anonymiteten i charkvaror är det stora problemet. Det är inte många som ifrågasätter vad som finns i falukorven när det sitter en svensk flagga på den, säger vd Magnus Larsson.

Sedan tre veckor tillbaka skickar Dalsjöfors slakteri 700 slaktfärdiga grisar i veckan till Tyskland.

Annons

– Vi slaktar så mycket vi själva har avsättning för, men efterfrågan på svenskt kött har minskat dramatiskt och det här är vårt sätt att hjälpa producenterna i det akuta läget, säger Magnus Larsson.

Enligt honom har ett fåtal producenter i landet exporterat levande grisar ut ur Sverige vid tidigare tillfällen, men det är en unik åtgärd av ett slakteri.

– Fast i dag hörde jag att något slakteri hade kört iväg smågrisar utomlands. Jag tror att många sitter på alldeles för mycket djur i systemen och försöker hitta olika åtgärder för att hjälpa producenterna, säger han.

Kaos råder nämligen på grisköttsmarknaden sedan Ryssland hittat svinpest i en lettisk gris i januari och infört importförbud från Europa. En av följderna är ökad försäljning av prisdumpat fläsk från Tyskland och Danmark i Sverige – vilket slår stenhårt mot inhemska grisbönder som inte längre har avsättning för sin produktion.

Läs mer i tisdagens BT eller i eBT.

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons