Annons

Svårt att hitta kontaktpersoner

Behovet av kontaktpersoner för funktionshindrade är stort.
Borås • Publicerad 22 december 2008

Nu hoppas socialnämnden att man får höja ersättningen till kontaktpersonerna nästa år.

– De är betydelsefulla och behövs. Det finns så många ensamma människor, säger Elisabeth Drugge, enhetschef på sociala blocket.

Annons

Men problemet är att hitta någon till alla dem som vill ha en kontaktperson. Många får vänta länge innan det finns någon som vill ställa upp.

– Sedan gäller det att hitta rätt person, det går inte med vem som helst, säger Elisabeth Drugge. Vi kräver ingen speciell utbildning men det är ju en fördel om man har någon som passar.

Svårt att hitta män

Det är lättast att få kontaktpersoner till unga handikappade. Fler unga än äldre vill bli kontaktpersoner. Allra svårast är att hitta kontaktpersoner mellan 30 och 50 år.

–Då har man inte tid, säger Elisabeth Drugge. När man blivit pensionär är det lättare.

Svårt är det också att hitta män som vill vara kontaktpersoner och speciellt då äldre män. Men de behövs för de funktionshindrade män som kommit upp i åldrarna.

– Sedan finns det en del män som gärna vill ha en kvinna som kontaktperson, säger Elisabeth Drugge.

Svårt att marknadsföra

Det är svårt att marknadsföra verksamheten, berättar hon. Den bästa marknadsföringen går från mun till mun, när de som redan är kontaktpersoner berättar om hur positivt det är för sina bekanta.

Att locka med höga arvoden går inte och det är inte heller det som är meningen. Kontaktperson är man för att man tycker om människor. Men Elisabeth Drugge hoppas ändå att ersättningen skall höjas och att kontaktpersonerna skall slippa betala skatt för omkostnadsersättningen.

Annons

– Vi uppmanar kontaktpersoner att inte göra för dyra aktiviteter, det är inte rätt att de skall behöva ta ur egen kassa.

Kontaktpersoner i Borås Totalt har 231 personer med LSS-beslut (lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade) och inom socialpsykiatrin har kontaktpersoner. 39 väntar just nu på att få en kontaktperson. En del av dem har väntat länge, ett år är inte ovanligt.Länsrätten kan döma ut en avgift för kommuner som inte inom skälig tid kan ordna kontaktpersoner.I Borås diskuteras att höja ersättningen till kontaktpersoner. I dag får en kontaktperson som har elva timmar eller mer i månaden 500 kronor i arvode och 500 kronor i ersättning för omkostnader.

Marianne Hedenryd
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons