Annons

Svårt att driva mordfall vidare

17-åringen som friats för mordet på Royal Thai kom inte till hovrätten i dag, men domstolen ville inte häkta honom i hans frånvaro. Det innebär att mordfallet blir svårt att driva vidare.
Borås • Publicerad 14 februari 2008
Ett tiotal personer, bland annat advokater och domare var på plats när hovrätten för västra Sverige tog upp Royal Thaimordet i dag. Men huvudpersonen saknas.
Ett tiotal personer, bland annat advokater och domare var på plats när hovrätten för västra Sverige tog upp Royal Thaimordet i dag. Men huvudpersonen saknas.Foto: Lennart Granberg

– Jag är inte särskilt förvånad över hovrättens beslut. Det krävs starka skäl för att häkta någon som redan friats och försatts på fri fot, säger advokat Peter Wall som försvarade den frånvarande 17-åringen.

Utan ett häktningsbeslut saknas den tyngd som krävs för att begära killen utlämnad och följden blir troligen att mordfallet läggs åt sidan. Trots att ingen dömts.

Annons

Då är det kört, har åklagaren Patrik Tilly tidigare svarat på frågan om vad som händer ifall 17-åringen inte blir häktad i sin frånvaro.

Han drev målet i tingsrätten och överklagade tingsrättens friande dom.

17-åringen är förmodligen kvar i hemlandet Malaysia. När målet togs upp i hovrätten begärde åklagare honom direkt häktad i hans frånvaro.

I salen satt åklagare, advokater, tolk, domare och nämndemän.

Totalt tio personer, men huvudpersonen saknas.

– Jag har svårt att tro att han frivilligt skulle sätta sig på ett plan och åka till Sverige, sa advokat Marianne Andersson, ombud för den mördade mannens anhöriga.

Åklagaren hade till hovrätten kallat ett nytt vittne, en expert från statens kriminaltekniska laboratorium som granskat blodstänk på 17-åringens kläder.

Experten skulle styrka att killen måste ha stått alldeles intill den mördade 35-åringen när denne dödades. I så fall skulle pojkens berättelse om vad som hände inte hålla.

Men det räckgte alltså inte för hovrätten.

–Tingsrättens dom var välskriven och välformulerad och jag tyckte inte åklagaren hade så mycket nytt att komma med, säger Peter Wall.

Lennart Granberg
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons