Annons

Surfplattorna kan göra barnen närsynta

Allt fler barn i världen blir närsynta. En orsak kan vara allt stirrande på skärmar – surfplattor, telefoner och datorer.
Borås • Publicerad 15 juni 2014
Foto: 

– Titta upp från skärmen med jämna mellanrum, råder bröderna Wikander, optiker i Borås.

Det finns olika typer av närsynthet. Alla ger samma effekt – man ser bra på nära håll, men suddigt på långt håll – men de beror på olika saker.

Annons

En orsak kan vara att ögat ”låser sig” på nära håll. Det kallas falsk närsynthet och det är just det som kan orsakas av att ögat under för lång tid anstränger sig för att fokusera på nära håll.

Det är något som Markus och Niklas Wikander, båda optiker i Borås, stöter på regelbundet.

– Det är väldigt viktigt att identifiera det, det gör man med en vanlig synundersökning.

Musklerna som ställer in ögat på närseende kan helt enkelt få kramp så att ögat sedan inte kan ställa om sig till att se på långt håll.

En lösning kan vara att börja använda glasögon för närseende, så att ögat inte behöver anstränga sig så mycket.

– Många tycker att det känns konstigt att de ska ha glasögon på nära håll, för där ser de ju redan bra. Men det kan hjälpa ögat att slappna av så att det blir lättare att se på långt håll, säger Niklas Wikander.

Avståndet mellan ögon och datorskärmen är ofta omkring 60 centimeter. Med surfplatta och telefon är avståndet ofta betydligt kortare, ibland inte mer än 20 centimeter. Och ju kortare avstånd, desto mer får ögat arbeta.

Ett annat problem med skärmen, jämfört med en bok, är att den innehåller så många olika saker. Det innebär att man kan uppleva det som att man avbryter det man håller på med och börjar med något annat – men utan att man någonsin tittar upp.

Ögat behöver träna på att byta fokus, och det behöver inte vara mer komplicerat än att titta upp från skärmen och fästa blicken långt bort med jämna mellanrum.

– Det handlar också om ögonkomfort, säger Markus Wikander.

Annons

Hur orolig ska man vara som förälder? Finns det något man bör göra för att förebygga problem?

– Har barnet inga symptom så finns det ingen anledning att oroa sig. Men om barnet klagar på huvudvärk som sitter framme i pannan så ska man förstås kolla upp det, säger Markus Wikander.

Karin Samuelsson
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons