Annons

Succé för Åhagastiftelsen

I tio år har Åhagastiftelsen fått driftsbidrag av Borås stad. Nu omförhandlas bidraget.
Borås • Publicerad 12 mars 2011
Mässor, konserter, dansbandsgalor, tävlingar, outlet. Åhagas verksamhet har växt kraftigt de senaste åren och de kommersiella arrangemangen har ökat.
Mässor, konserter, dansbandsgalor, tävlingar, outlet. Åhagas verksamhet har växt kraftigt de senaste åren och de kommersiella arrangemangen har ökat.Foto: Frida Klingberg/Arkiv

Allt tyder på att stiftelsen även i fortsättningen får stöd av kommunen.

– Men vi vill ha ett bidrag som baseras på de delar av verksamheten som inte är kommersiella, säger kommunstyrelsens ordförande Ulf Olsson (S).

Annons

Åhagastiftelsen bildades 2000 genom att privatpersoner, stiftelser och näringsliv donerade 35 miljoner kronor . Sedan dess har verksamheten växt kraftigt, inte minst den kommersiella verksamheten med konserter, restaurang och uthyrning till mässor och även affärsverksamhet i form av outlet. Omsättningen har ökat från tre miljoner första året till cirka 18 miljoner kronor i år.

Amorteringsfritt lån

Stiftelsen fick överta marken och den gamla lokverkstaden av kommunen för 15 miljoner kronor. Samtidigt fick stiftelsen ett lika stort lån av kommunen som var ränte- och amorteringsfritt.

– De fick lånet för att kunna köpa fastigheten. Om de säljer Åhaga får vi tillbaka pengarna och kommunen får möjlighet till förköp, säger Borås stads ekonomi-?chef Christer Johansson. Lånet kommer nog att ligga kvar oförändrat.

Däremot diskuteras nu förändringar i det årliga bidrag Åhagastiftelsen fått från kommunen. Bidraget på en miljon kronor har de två senaste åren reducerats till 500 000 kronor då verksamheten gett överskott.

Mer prestationsbaserat

– Bidraget blir nog mer prestationsbaserat, säger Christer Johansson.

I stadgarna står att Åhagastiftelsen skall ha bidraget som stöd för att de marknadsför Borås och upplåter Åhaga för kulturen i Borås, bland annat för orkesterföreningen. Stiftelsen får varje år redovisa vilka kulturarrangemang som genomförts, men nu skall det bli tydligare vad kommunens bidrag används till.

Senare i vår kommer förslag om ett nytt avtal som politikerna skall ta ställning till.

– Vårt stöd skall vara riktat till den verksamhet som inte är kommersiell, säger Ulf Olsson.

Annons

Under senare år har den kommersiella verksamheten ökat på Åhaga. Hur påverkar det kommunens ställningstagande?

– Ju mer verksamhet Åhaga har ju bättre är det för Borås. Men vi måste utforma vårt stöd på ett bra sätt och där är vi inte framme än.

”Viktig verksamhet”

Kommunalrådet Annette Carlson (M) säger att hon personligen är ambivalent när det gäller stödet till Åhaga.

– Det är en viktig verksamhet och vi måste ha en lokal för besökare till staden. Sedan får inte bidraget binda benen för andra. Vi måste se vad som är syftet med bidraget och att man inte grundar sin verksamhet på att få bidrag.

Inom Folkpartiet har man diskuterat om kommunen skall köpa en del av rättigheterna till verksamheten i stället för att ge bidrag, säger Anna Svalander.

– Men det är ingen stor fråga.

– Bidraget från kommunen är viktigt även om Åhagas ekonomi blivit bättre, säger Lars Svensson, ordförande i Åhagastiftelsen. Vad vi framfört är att vi vill veta vilka ekonomiska premisser vi har.

Han säger att han har förståelse och respekt för om det kan bli diskussion om bidraget från kommunen.

– För den långsiktiga driften är det viktigt med bidrag.

Bidragen

15 miljoner kronor i amorteringsfritt och räntefritt lån. 1 miljon i driftbidrag.

1 miljon i driftbidrag per år (7 miljoner kronor)

500 000 kronor i driftbidrag per år (1 miljon kronor)

Under de tre första åren fick Åhagastiftelsen även bidrag på en miljon per år från regionen.

Åhagastiftelsen

”Åhagastiftelsen, som skall vara en ideell stiftelse utan vinstintressen, skall ha till ändamål att främja kulturlivet i Borås och Sjuhäradsbygden genom att för musikaliska och andra kulturella aktiviteter tillhandahålla ändamålsenliga lokaler som fastigheten Åhaga i Borås.”

På gång 2011

Outlet

Wallmans

Nostalgisk dansbandsgala

Konserter med EMD, Carola, Sven-Ingvars, Håkan Hellström, Helen Sjöholm, Caroline af Ugglas

Inspirationsdag med Anne Lundberg, Johan Rheborg, Elaine Bergqvist, Amelia Adamo.

Hem- och trädgårdsmässa

Tygmässan Nordic fabric fair

Ung företagsamhet

Stora Loppisdagen

Borås symfoniorkesters konserter

Marianne Hedenryd
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons