Annons

Stulen skulptur hittad

Skulpturen Pathfinder stals och skulle gjutas på nytt.
Borås • Publicerad 24 juli 2014
Foto: Jan Pettersson

Istället återfanns den igår ?under en bro i Herrljunga.

Så sent som i går hade polisen inte fått ett enda tips om Pathfinder, den skulptur som försvann från Borås skulpturbiennal i fredags.

Annons

Men idag ringde någon till Alingsåspolisen och tipsade:

– Man sa att det ligger en skulptur i en bäck med lite vatten, under en bro i Skölvene, säger Åse Andersson, inre befäl.

Polisen bärgade skulpturen, tog den till polisstationen och när man letade i registren stämde den överens med anmälan om en stulen skulptur i Borås.

Men den hittar inte vägen tillbaka till sin gamla plats direkt:

– Först måste vi reda ut vem som är ägare.

Paul Frankenius är ägare och har ?lånat ut skulpturen speciellt för årets biennal. BT har sökt Paul Frankenius för en kommentar kring det nya fyndet, och så sent som igår avslöjade han att han redan beställt en ny Pathfinder av konstnären och upphovsmannen Michael Schleu ?(som nu kanske går miste om ett uppdrag?).

Pontus Hammarén är chef på konstmuseet och för biennalen. Han är glad och överraskad:

– Vi har inte hunnit ersätta skulpturen med något annat, det är inget man bara knäpper med fingrarna för att fixa . Men vilken märklig historia!

Den återfunna skulpturen Pathfinder med polisen Carl Gustafsson som var med och hittade den.foto jan pettersson

Inger Melin
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons