Annons

Student årets miljöhjälte i Borås

Kiran Kumar Gopalam är Årets miljöhjälte i Borås.
Borås • Publicerad 18 september 2014
Foto: Lennart Magnusson

– De kunskaper jag sprider är en liten sak i helheten, men det känns bra att bidra med något för en bättre miljö i framtiden, säger han.

Den 28-årige magisterstudenten från Indien har studerat materialåtervinning på högskolan och jobbar aktivt med att föra sitt miljötänk vidare. Han introducerar internationella studenter, som ofta kommer från länder som inte alls jobbar med återvinning, i stadens källsorteringssystem.

Annons

– Jag har bott i Borås i fyra år och blev inspirerad av ett miljöprojekt på Norrby eftersom en av mina lärare var involverad. Jag började berätta om mina insikter för några kompisar, sedan för deras familjer och så har det fortsatt, säger Kiran Kumar Gopalam som också lever ett miljövänligt privatliv, bland annat genom att köpa second hand-kläder och själv sälja prylar som han inte längre behöver.

1 800 boråsare har röstat på årets sex finalister, som juryn först hade vaskat fram bland nomineringarna till Årets miljöhjälte. Kiran Kumar Gopalam fick en tredjedel av rösterna.

Priset Borås RE:WARD är en hyllning till privatpersoner som verkar i det fördolda och bidrar till visionen med kretsloppsstaden Borås.

– Vår övergripande dröm är att Borås ska bli en fossilbränslefri stad och det klarar vi först när alla 106 000 som lever och verkar i staden är med i kretsloppsarbetet. Därför vill vi lyfta fram vanliga människor som gör lite utöver det vanliga och som kan inspirera andra, säger projektledaren Jonas Holmberg på Borås Energi och Miljö.

Utdelning av miljöpriset var finalen på en fullspäckad galakväll i Folkets hus med närmare 600 gäster. Äventyraren Ola Skinnarmo berättade om sina erfarenheter vid expeditioner, om smälta glaciärer och stört beteende hos valrossar som förlorat sin naturliga miljö.

Jill Johnsson och Johnel, som skrev bröllopslåten åt kronprinsessan Victoria och prins Daniel, underhöll.

– I mitt yrke är det vansinnigt svårt att vara miljövänlig i resandet och det känns inte bra med alla flyg- och bilresor, medgav Jill Johnson som dock lovade att vid nästa bilbyte satsa på en miljösmartare variant.

Festligheterna ingår i Kretsloppsveckan som pågår till och med söndag. Jonas Holmberg konstaterar att intresset för evenemanget ökar både bland gemene man och i näringslivet.

– Vi har fler samarbetspartners än någonsin. Allt fler företag och föreningar vill visa sitt miljöengagemang genom att arrangera aktiviteter under veckan, säger han.

Det gör i sin tur att bredden på utbudet ökar, vilket tilltalar allt fler grupper av människor.

Annons

– Målet är att så många som möjligt ska hitta något guldkorn i programmet så att människor lär sig mer om stadens miljöarbete, säger Jonas Holmberg.

De återstående programpunkterna under Kretsloppsveckan listas på Borås energi och miljös hemsida. Lördagens tävling Kretsloppet med över 6 000 deltagare samt gatufestivalen DSVGD med livespelningar lär locka stora mängder besökare till Borås centrum.

Miljögalan

– 2009 var det premiär för Borås Energi och Miljös koncept Kretsloppsdagen och löparfesten Kretsloppet för att engagera boråsarna i stadens miljöfrågor.

– Stärkt av framgången utökades arrangemanget till fem dagar året därpå och till en hel vecka från och med det tredje året.

– 2011 tillkom Miljögalan, en fest för allmänheten som innehåller blandad underhållning, föredrag av någon känd miljöinspiratör och utdelning av RE:WARD till en helt vanlig boråsare som gör en miljöinsats utöver det vanliga.

– Tidigare prisade miljöhjältar är Riitta Carlström (inspirerar människor till miljövänligt leverne genom att vara ett gott föredöme), Angelica Zetterström (driver bloggen ekomorsan med smarta och hållbara tips) och Catarina Jonsson (driver musteri i Sandhult där boråsarna kan ta vara på sin frukt).

Hannele Parviainen
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons