Annons

Strider om bostäder i Borås: "Försäljning är inte aktuell"

Frågan om hur AB ?Bostäder ska finansiera nybygget av framtida hyresrätter hänger fortfarande i luften.
Borås • Publicerad 2 september 2014
Foto: Bengt Lagerstedt

De rödgröna partierna vill inte se en utförsäljning och Borås stad får enligt lagstiftningen inte gå in med pengar i bolaget hur som helst.

BT skrev förra hösten om att AB Bostäder arbetade för en utförsäljning av 900 lägenheter på Hässleholmen och Sjöbo, vilket dock stoppades av den politiska majoriteten i Borås.

Annons

– Då drog vi tillbaka ärendet, men frågan kvarstår: Om man har en hög ambition att bygga nya hyresrätter, vilka förutsättningar ska då AB Bostäder få? Är kommunen, alltså ägaren, beredd att gå in med mer pengar i bolaget eller att skriva ner resultatkraven som finns? Det är den frågan som de måste lösa på något sätt, säger Roland Andersson, styrelseordförande i AB Bostäder.

Nu aktualiseras frågan av Vänsterpartiet, som i dag kallar till pressträff under parollen ”Hässleholmen är inte till salu!”.

– Vi stoppade egentligen bara frågan fram till valet. Sen var beskedet att vi skulle återkomma i frågan efter valet. Vi känner att det är en fråga som det varit väldigt tyst om i valrörelse, säger Ida Legnemark (V).

För att få genomföra nybyggnationer behövs ett eget kapital på cirka 15 procent av byggkostnaden, vilket AB Bostäder behöver få fram på något sätt. Utförsäljningen av lägenheter på Hässleholmen och Sjöbo var ett sätt.

– I flera andra kommuner har Socialdemokraterna varit pådrivande med den här typen av utförsäljningar, säger Ida Legnemark.

Enligt kommunstyrelsens ordförande Ulf Olsson (S), har dock Socialdemokraterna inga planer på att ändra åsikt i frågan.

– För vår del är inte en försäljning aktuell. Däremot har vi sagt att vi vill ha en diskussion om att försöka få mer blandade upplåtelseformer på Hässleholmen. Vi hade helst sett att man hade omvandlat delar av Hässleholmen till bostadsrätter. Men vår uppfattning ligger fast, någon stor utförsäljning av allmännyttan kommer aldrig att vara aktuellt från vår sida.

Läs hela artikeln i dagens papperstidning eller i eBT.

Allbolagen

Den första januari 2011 ersattes Lagen om allmännyttiga bostadsföretag med Lagen om allmännyttiga kommunala bostadsaktiebolag – nya Allbolagen. Syftet med den nya lagen var att klargöra att kommunerna har rätt att driva allmännyttiga bostadsaktiebolag, men att det måste ske i sådana former att konkurrensen inte snedvrids. Det betyder att en kommun inte får ge det egna bostadsbolaget några särskilda fördelar som gynnar det ekonomiskt i förhållande till privata fastighetsägare.

Källa : Svensk fastighetsmarknad

Erik Terneborn
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons