Annons
Sverigedemokraterna är näst största parti. 20 procent av Borås gymnasieelever röstade på dem i skolvalet.
På Viskastrand är siffran dubbelt så hög.
Borås • Publicerad 22 september 2010
Elevrådets Marie Zandén, Felix Smith Larsson och Emelie Wikström menar att om de redan etablerade partierna hade gjort bättre ifrån sig så hade inte Sverigedemokraterna blivit så stora.
Elevrådets Marie Zandén, Felix Smith Larsson och Emelie Wikström menar att om de redan etablerade partierna hade gjort bättre ifrån sig så hade inte Sverigedemokraterna blivit så stora.Foto: Lennart Magnusson

– Vi är i det närmaste chockade, säger gymnasiechefen Anders Andrén.

På skolans teveskärmar rullar valresultatet. Sverigedemokraterna är helt klart det största partiet här, med nästan 40 procent av rösterna.

Annons

– Jag är inte säker på att alla tog valet så jätteseriöst, säger Emelie Wikström.

Hon och de andra i elevrådet har hört hur en del elever på ploj valde SD. Men samtidigt har de ingen förklaring till varför den faktorn skulle vara större på Viskastrand än i andra skolor.

– Många som röstat på SD vet inte vad de röstat på egentligen. Få har nog läst igenom partiprogrammet, de vet inte vad SD står för.

Felix Smith Larsson tror att en del väljer SD för att försöka var coola eller sticka ut.

Skolledningen upplever inte några spänningar eller någon rå fientlig stämning på skolan. Men elevrådet talar öppet om att det finns motsättningar, både här och i det övriga samhället.

– Många drar alla invandrare över en kam, och det är fel.

– Det finns hat. Och smygrasismen är jättevanlig.

Maria Zandén, som själv lagt sin röst på Miljöpartiet, tycker trots allt att det är bra att invandringsfrågan tas upp.

– Sverige kan inte alltid vara det land som alltid ska hjälpa till, vi måste se till att Sverige fungerar först.

Elevrådet tror att de övriga partierna hade kunnat förhindra att SD lockar så många.

Annons

– Ja, om de andra partierna hade vågat ta upp invandringsfrågan. De som tycker att den är viktigt har bara SD att rösta på.

Men de saknar också information. Mycket är hörsägen.

– Man hör så mycket, men vet så lite, säger Maria Zandén.

När BT talar med andra elever på skolan dominerar tre förklaringar till Sverigedemokraternas framgång, att många röstat oseriöst, att det är för att partiet vill stoppa invandringen och att det beror på allt våld.

– Valresultatet känns oroväckande och olustigt, säger gymnasiechefen Andrén. Det känns inte alls bra att 40 procent lade sin röst på ett parti vars grundläggande värderingar skiljer sig från skolans och samhällets värderingar när det gäller allas lika rätt och lika värde. Vi har fått en signal vi måste arbeta med.

Valresultatet skiljer sig kraftigt åt mellan gymnasierna. Lägst andel röster får SD på Bäckäng.

– Vi har uppmärksammat valet mycket mer här och tagit valet på större allvar, säger elevrådets ordförande Lucas Rabnor. Och av tradition tillhör Bäckäng en rödare falang.

Anne Bengtsson
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons