Annons

Stort behov av SFI-undervisning för flyktingar från Ukraina

Flyktingar från Ukraina som bor i Borås är kritiska till att de inte får läsa på SFI. Frågan utreddes i mars, men man kom fram till att behovet inte fanns. Nu aktualiseras frågan på nytt.
Borås • Publicerad 4 juni 2022

Personer som har flytt från Ukraina och som har tagit sig till Sverige omfattas av EU:s massflyktingsdirektiv, vilket innebär att de får ett tidsbegränsat uppehållstillstånd i Sverige. I det ingår även arbetstillstånd, men däremot har man inte rätt till utbildning om man är över 18 år.

– Ingen av oss som sitter här vill bli försörjd av Sverige. Vi är högst kapabla att göra det själva, men det här beslutet där vi inte får SFI-utbildning är ologiskt och orättvist och gör så att vi måste sätta våra liv på paus och vara staten till last, säger Kateryna, fyrtioårig egenföretagare.

Annons

Borås Tidning har pratat med tolv kvinnor från Ukraina som bor i Borås. De träffas en gång i veckan på Stadsbiblioteket i Borås för att tillsammans med bibliotekarien Irena Viksne lära sig svenska genom att läsa lättlästa böcker.

Kateryna är på biblioteket med sin nioåriga son Igor. Hon menar att det är konstigt att hennes son har rätt till utbildning, vilket hon är tacksam för, men att hon som mamma inte har samma rättighet. Det gör vägen till självförsörjning lång.

bild 1/2
Vlada är fem år och går på försklan. Där trivs hon mycket bra. Idag är hon på biblioteket med mamma Yana.
Ingen av kvinnorna kände varandra innan de kom till Borås. Nu är de vänner och ger varandra det stöd de behöver. – Alla här bär på någon typ av trauma och vi behöver psykologisk hjälp också, säger Kateryna och alla kvinnor stämmer in.
Vlada är fem år och går på försklan. Där trivs hon mycket bra. Idag är hon på biblioteket med mamma Yana.
Ingen av kvinnorna kände varandra innan de kom till Borås. Nu är de vänner och ger varandra det stöd de behöver. – Alla här bär på någon typ av trauma och vi behöver psykologisk hjälp också, säger Kateryna och alla kvinnor stämmer in.

Bibliotekarien Irena Viksne talar också ryska vilket underlättar för alla inblandade.

– Jag lärde mig svenska genom att läsa Henning Mankell, det är därför jag vet att det här funkar. Nu är jag utbildad mångspråksbibliotekarie och det ingår i mitt uppdrag att jobba läsfrämjande och att hjälpa till med språket, säger Irena.

Hon håller med om att flyktingarna bör ges möjligheten att läsa svenska på SFI eftersom de själva efterfrågar det så ofta.

Här finns kvinnor som är lärare, läkare, revisorer, kulturarbetare. Alla med en högre utbildning och lång arbetslivserfarenhet i bagaget. Att lära sig språket snabbt är det enda steget som behövs för att de ska bli självförsörjande och återuppta sina karriärer, menar de.

Tacksamheten gentemot Sverige och svenskar är stor men för att kvinnorna ska kunna ge tillbaka måste de ges möjlighet att lära sig språket säger de.

Borås Tidning har tidigare i år, redan i mars, skrivit om att Mitt-S-styret vill erbjuda SFI till ukrainska flyktingar. Då utreddes behovet av SFI, men eftersom det redan då fanns ett beslut från regeringen att bedriva ”Svenska från dag ett” i regi av studieförbund och folkhögskolor trodde man att behovet av just SFI inte var stort.

– Tills igår trodde jag, då jag inte fått några signaler från förvaltningen, att behovet av SFI-undervisning enligt massflyktsdirektivet var nästintill obefintligt. Det är därför bra att du kontaktat mig, säger Andreas Cerny, ordförande i gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden, till Borås Tidning.

Andreas Cerny säger att frågan om SFI för ukrainska flyktingar är mycket angelägen och att förvaltningen efter BT:s frågor har tagit kontakt med en person som jobbar med flyktingar från Ukraina för att på nytt klargöra behovet. När det nya beslutet väntas bli klart är i skrivande stund inte känt.

Annons

Nalin Selcuk är rektor på SFI i Borås. Hon säger så här:

– Vi har inte har fått frågan om att ordna SFI även om vi redan nu skulle kunna ta emot en mindre mängd elever på samma sätt som alla andra som söker till oss.

Hon tillägger också att om det skulle handla om en större mängd elever så finns det möjlighet att ta emot dem, men då behöver man en lite längre förberedelsetid för att få tag på lärare och lokaler.

Vildana AganovićSkicka e-post
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons