Annons

Storsatsning på linje 100 till sommaren

Problemen med linje 100 har sänkt betyget för Västtrafik.
En storsatsning på trafiken kommande sommar och ökad konkurrens nästa gång linjen ska upphandlas år 2010, ska höja betyget bland resenärerna.
Borås • Publicerad 15 januari 2008
Resenärerna är inte nöjda med linje 100.
Resenärerna är inte nöjda med linje 100.Foto: BT/arkiv

Nästa gång linjen handlas upp ska dagens paket tåg–buss delas i två separata delar, vilket innebär att konkurrensen om själva busstrafiken ökar.

På Västtrafik Sjuhärad siktar man på ett modernare och bättre avtal där man kan korta vägen mellan Västrrafikoch SJ:s busstrafik.

Annons

Dagens avtal är en kompromiss.

Egentligen handlar det om tågtrafiken mellan städerna. Men eftersom det också behövdes bussar för att fylla det stadigt ökande resandeantalet så blev det enklare att SJ också tog den biten.

Busstrafiken handlade SJ upp av Veolia (fd Connex).

Veolia handlade i sin tur upp Hallgrens buss i Ulricehamn för kompletterande trafik.

Nu är ambitionen att handla upp busstrafiken var för  sig. Det ger mer möjligheter, enligt Andreas Almquist.

Problemen med bland annat kvaliteten på linje 100, mellan Borås och Göteborg, har skickat Västtrafik till bottenplats när det gäller andelen nöjda resenärer. Bara 60 procent av resenärerna är nöjda, enligt den kartläggning av svenska folkets syn på kollektivtrafiken som Svenska lokaltrafikföreningen gjort. Bland allmänheten är det ännu sämre (50 procent) och det beror tror Andreas Almquist bland annat på många skriverierna kring bland annat ståplatserna på linje 100.

Enligt Västtrafik beror den låga andelen nöjda resenärer på växtvärk. Det har synts i form av problemen med att få fram bussar för att matcha den stora resandeökningen på drygt 18 procent som har varit på linje 100.

Nu kommer en storsatsning på linje 100 till sommaren och då hoppas Andreas Almquist att ståplatser ska bli ett minne blott.

Anders Wasén
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons