Annons

Stor utredning på gång mot blufftandläkaren – har granskat i flera år: ”Gör allt vi kan”

En stor utredning pågår mot Essam Makdesi och hans verksamhet.
– Vi gör allt vi kan för att få stopp på en icke-legitimerad tandläkare, säger Johan Blomgren, tillsynstandläkare.
Ivo har utrett Makdesi i flera år.
Borås • Publicerad 15 december 2022 • Uppdaterad 13 januari 2024
Vid flera tillfällen har Ivo försökt hitta belägg för den kritik som både personal och patienter riktat mot Makdesi, men misslyckats. Många vittnesmål har varit anonyma och det har försvårat arbetet.
Vid flera tillfällen har Ivo försökt hitta belägg för den kritik som både personal och patienter riktat mot Makdesi, men misslyckats. Många vittnesmål har varit anonyma och det har försvårat arbetet.Foto: Jaromir Chalabala

I går berättade fem kvinnliga patienter för Borås Tidning om sina skräckupplevelser i tandläkarstolen på Essam Makdesis klinik. Vad patienterna inte kände till vid besöken var att mannen som kallas ”Doktor Essam” inte har rätt att arbeta som tandläkare i Sverige.

Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) är den myndighet som kontrollerar anmälningar mot vård- och tandvård. Johan Blomgren, tillsynstandläkare på Ivo, är med och utreder Makdesi. Arbetet inleddes som en följd av de anmälningar som kommit till myndigheten de senaste åren. Anmälningarna gällde att Makdesi arbetat som tandläkare trots att han saknar legitimation, att han felbehandlat patienter och orsakat skada.

Annons

– Vi har flera utredningar på gång kring den här verksamheten och två stora utredningar mot Essam Makdesi som yrkesutövare, säger Johan Blomgren.

Ivo första beslut som rör Essam Makdesi kom 2019. Där slog Ivo fast att kliniken Tandvårdsvillan i Borås, där Makdesi tidigare var anställd, hade brustit genom att:

”En utländsk tandläkare utan svensk legitimation har tillåtits att självständigt utföra arbetsuppgifter som endast får utföras av legitimerad hälso- och sjukvårdspersonal”.

Ivo klandrade inte Makdesi utan verksamhetschefen på Tandvårdsvillan, Helena Håkansson Forthmeijer. Hon säger att hon valde att ta emot Essam Makdesi på sin klinik för att han skulle få chansen att lära sig hur den svenska tandvården fungerade. På anställningskontraktet står det assistent-tandläkare.

– Det skulle ha hetat assisterande personal. Det var det jag gjorde fel i min anställning av honom, säger Håkansson Forthmeijer.

På hemsidan marknadsfördes Makdesi som tandläkare. Det förklarar Håkansson Forthmeijer som ett misstag, att hon då inte hade kunskap om att det krävdes en legitimation för att kunna skriva så.

Hon var inte heller nöjd med hur Makdesi fungerade på mottagningen.

– Han hade dåligt bemötande mot personalen. Min personal klagade på att han var sexistisk, på att han sa saker till dem som upplevdes som väldigt obehagligt.

Hon kände sig lurad av Makdesi.

– De patienter han träffade har sagt till mig vad han föreslog, att ”ni kan betala till mig kontant”. Utan att jag skulle få några pengar då.

Annons

Anställningen avslutades enligt Håkansson Forthmeijer på grund av att hon mer och mer förstod att Makdesi ljög för henne, och att hon därför inte ville ha kvar honom på kliniken.

Själv hävdar Essam Makdesi i en intervju med BT att anställningen upphörde för att det inte längre fanns behov av honom. Han förnekar först att de hade en konflikt, sedan säger han att det är en gammal sak som han inte vill ta upp på nytt.

Men till Ivo skrev han något helt annat: ”Jag står i konflikt med Helena, och utsätts regelbundet för försök att snedvrida mitt rykte, särskilt sedan öppnandet av Makdesi Dental Center.”

I samma brev skrev han: ”Jag blev lurad och exploaterad av Helena, så behåller jag min rätt att hävda inför de behöriga myndigheterna för den ekonomiska och psykiska skadan som hon orsakade mig.”

Myndigheten konstaterade alltså att Makdesi behandlat patienter på egen hand, utan legitimation, på Tandvårdsvillan. Ändå har Ivo haft svårt att bevisa att han gjort samma sak på sin egen klinik, Makdesi Dental Center. Efter tillsynsbesök utan resultat fastslog Ivo, i ett beslut våren 2021, att en ny tillsyn mot Makdesi Dental Center inte var nödvändig, trots att ännu en anmälan kommit in om att Makdesi behandlade kunder i egen regi.

Men kort därefter förändrades situationen. Hösten 2021 fick Ivo in nya uppgifter som gjorde att den nu pågående utredningen startade.

Johan Blomgren på Ivo är tystlåten om vad som pågår i den aktuella utredningen mot Essam Makdesi.

– Jag kan inte berätta något, det skulle riskera att förstöra.

Vid flera tillfällen har Ivo försökt hitta belägg för den kritik som både personal och patienter riktat mot Makdesi, men misslyckats. Det faktum att många vittnesmål varit anonyma har försvårat arbetet, enligt Johan Blomgren. Det kan lätt bli en situation där ord står mot ord.

– Man kan tycka att vi har ett solklart bevis i ett sådant fall. Men i hans verksamhet har det förekommit flera legitimerade tandläkare genom åren. Då behöver vi bevisa att personen som utfört behandling på patienten dels har varit Essam Makdesi själv, dels att den vård han har givit inte varit i rollen som tandsköterska tillsammans med den legitimerade tandläkaren, förklarar Blomgren.

Annons

Han förklarar att myndigheten kan hamna i ett läge där en patient säger att det var Essam Makdesi som behandlade, medan han själv säger att han bara hjälpte tandläkaren som också fanns i rummet.

– Då kommer vi ingen vart, säger Blomgren.

Vad skulle det betyda för Ivos möjligheter att agera om anmälningarna mot Makdesi inte var anonyma?

– Oerhört mycket för de blir då vittnen i en process mot honom. Trovärdigheten i anmälan blir väldigt mycket högre.

”Vi har varit där och stört med både anmälda och oanmälda inspektioner. Vi gör allt vi kan för att få stopp på en icke-legitimerad tandläkare.”
Johan Blomgren, tillsynstandläkare på Ivo

Tandläkare är en skyddad titel och för att få kalla sig det i Sverige måste personen ha svensk legitimation.Enligt tidigare patienter har Makdesi både behandlat dem på egen hand och utgett sig för att vara tandläkare vid flera tillfällen. Johan Blomgren säger att Ivo känner till dessa uppgifter.

– Det har hänt saker hela tiden. Vi har varit där och stört med både anmälda och oanmälda inspektioner. Vi gör allt vi kan för att få stopp på en icke-legitimerad tandläkare. Men det gäller att kunna bevisa att han utför vård som bara tandläkare får göra.

Makdesi Dental Center har nu plockat ner skylten. En ny tand- och skönhetsklinik har satt upp sin skylt på samma adress.
Makdesi Dental Center har nu plockat ner skylten. En ny tand- och skönhetsklinik har satt upp sin skylt på samma adress.Foto: Google/Anton Hedberg

När Ivo varit på besök hos Makdesi har det varit svårt att bevisa att han gjort något felaktigt, menar Blomgren.

– Kliver vi in på mottagningen och han skulle stå där med en patient har vi tagit honom med byxorna nere, då är det färdigt. Men vi har aldrig lyckats göra det. Det är alltid låsta dörrar, man måste ringa på. När vi får anmälningar från patienter så tar vi ut journalen, men då är det andra tandläkare som stått för vården. När vi sedan pratar med tandläkarna står de flesta på Makdesis sida. Då är det väldigt svårt att göra något.

För att komma runt svårigheten med anonyma vittnesmål gällande Makdesi har Ivo delvis valt en annan strategi i sin utredning.

– Det kan vara lättare att gå en annan väg. Exempelvis att gå på andra tandläkare som kanske har utnyttjats av Essam Makdesi och pressa dem på vad de gjort och inte gjort. Det är det arbetet som pågår just nu, säger Blomgren.

Essam Makdesi har marknadsfört sig som tandläkare. Han marknadsfördes även som tandläkare på sin förra arbetsplats Tandvårdsvillan.
Essam Makdesi har marknadsfört sig som tandläkare. Han marknadsfördes även som tandläkare på sin förra arbetsplats Tandvårdsvillan.Foto: Skärmdumpar
Annons

Att som Essam Makdesi marknadsföra sig själv som tandläkare på Linkedin är helt felaktigt enligt Johan Blomgren.

– Så får man absolut inte göra.

Enligt patientsäkerhetslagen är det straffbart att arbeta som tandläkare utan legitimation. Ivo väcker inga åtal, men kan som myndighet skriva en så kallad åtalsanmälan till polis och åklagare som sedan får ta över ärendet. Att Ivo utreder om Essam Makdesi brutit mot lagen genom att arbeta utan legitimation kan försätta de tandläkare som jobbat på mottagningen i en svår sits – ett erkännande om att man signerat journaler utan att ha utfört den vård som står uppskriven är ett brott mot patientdatalagen.

– Journalerna är en viktig bevisbörda och det vi gör då är att vi konfronterar tandläkarna som står uppskrivna i journalen, om de verkligen utfört den här vården. Då kan det bli brottsligt hur de än vänder och vrider på det. För det är ett allvarligt brott, att signera journaler och intyga att man utfört vård om det i själva verket är Essam Makdesi som behandlat.

Du beskriver det som ett allvarligt brott?

– Ja det är det, det är åtalsanmälan från vår sida i sådana fall. Om detta går att bevisa är det flera som gör sig skyldiga till brott. Men själva bevisbördan är det polisen och vårdåklagaren som får stå för. Den brottsrubricering det i så fall handlar om är osant intygande och det ger stränga straff, säger Johan Blomgren.

Trots svårigheterna med att utreda Essam Makdesi menar Blomgren att Ivo generellt har fått bättre förutsättningar att klara ut olika tillsynsärenden de senaste åren. Mycket tack vare att myndigheten blev inkluderad i en så kallad myndighetssamverkan tillsammans med bland annat polisen och Försäkringskassan.

– Vi har möten där vi efter en sekretessutredning byter information med varandra. Det har ökat våra möjligheter väldigt mycket. Bland annat kan vi spåra legitimerade tandläkare för att se var och hur de jobbar, säger Johan Blomgren.

Rasmus TorstenssonSkicka e-post
Anne BengtssonSkicka e-post
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons