Annons

Stöldgods för 1,6 miljoner kronor hittat vid Gamla Däcksfabriken

Ett förråd vid Gamla Däckfabriken i Svaneholm visade sig vara en stor stöldgodsgömma.
Borås • Publicerad 13 november 2009
Förrådet med polisens avspärrningsband.
Förrådet med polisens avspärrningsband.Foto: Polisen
Delar av stöldgodset i mannens förråd.
Delar av stöldgodset i mannens förråd.Foto: Polisen
40-åringens förråd vid den röda pilen.
40-åringens förråd vid den röda pilen.Foto: Polisen

Där fanns byte till ett värde av drygt 1,6 miljoner kronor från en lång rad stölder och inbrott på flera håll i landet.

Stöldgömman upptäcktes i början av oktober och nu åtalas en 40-årig man från Göteborgstrakten för grovt häleri.

Annons

Att gömman upptäcktes var närmast en slump. Polisen hade fått ett tips om att en stulen bil skulle finnas i Svaneholm, och den påträffades mycket riktigt bredvid ett förråd vid Gamla Däcksfabriken. Vid bilen fanns den drogpåverkade 40-åringen som betedde sig väldigt nervöst, enligt poliserna. En bit därifrån fanns ett släp fullastat med misstänkt stöldgods och dörren till ett förråd stod öppen. En snabb koll visade att en av nycklarna i 40-åringens nyckelknippa gick till hänglåset på dörren.

Bland bytet finns exempelvis en minigrävare, en personbil, ett par släpvagnar, verktyg och kläder. Det mesta härrör från inbrott i företagslokaler och arbetsbaracker på flera håll i landet, bland annat Landvetter, Kungälv, Viskafors och Katrineholm. Det mesta härrör från inbrott som begåtts under de senaste månaderna, men där återfinns även en tavla som stals för tio år sedan.

Åklagaren anser att det har handlat om en "verksamhet som har bedrivits yrkesmässigt". Ett vittne som flera gånger mött 40-åringen vid förrådet gjorde iakttagelsen att han verkade väldigt energisk i sina förehavanden.

40-åringen har bara erkänt att han var medveten om att några av föremålen var stulna, men skyller allt på en kompis vars namn han inte vill avslöja.

Mannen har även åtalats för innehav av nästan 18 gram amfetamin och han var även narkotikapåverkad i samband med gripandet. Han har i polisförhör erkänt narkotikabrott.

Dessutom var ett släp i mannens ägo falskskyltat. Även detta har han erkänt.

Niclas Sennerteg
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons