Annons

Stödet för SD störst i Dannike

13,9 procent. Dannike är Sjuhärads klart mest SD-vänliga valdistrikt.
Borås • Publicerad 21 september 2010
Elizabeth Algotsson med sonen Benjamin och Ellinore Wigertz med sina barn Alfred och Lowa. Båda tycker att resultatet är förvånande.
Elizabeth Algotsson med sonen Benjamin och Ellinore Wigertz med sina barn Alfred och Lowa. Båda tycker att resultatet är förvånande.Foto: Anders Robertsson
Dannike är Sjuhärads SD-vänligaste valdistrikt. I kommunvalet röstade hela 13,9 procent på partiet.
Dannike är Sjuhärads SD-vänligaste valdistrikt. I kommunvalet röstade hela 13,9 procent på partiet.Foto: Anders Robertsson

– Jag är både förvånad och inte förvånad, säger Ellinor Wigertz.

Det är dagen efter riksdagsvalet. Dagen efter valet när ett nytt parti tog plats i riksdagen. Med 5,7 procent av rösterna och inträde i politikens finrum skrev Sverigedemokraterna historia.

Annons

Men i Dannike syns inga tecken efter valrörelsen som just dragit förbi. Knappt en enda affisch. Ingenting skvallrar heller om att just Dannike är Sjuhärads starkaste SD-fäste. Här röstade nästan 14 procent på Sverigedemokraterna i kommunvalet. Motsvarande siffra i riksdagsvalet var elva procent.

Ellinore Wigertz och Elizabeth Algotsson har besökt lekplatsen med barnen. Att just deras samhälle är det SD-vänligaste kommer lite som en överraskning.

– Det trodde jag faktiskt inte. Jag har inte röstat på dem själv åtminstone. Jag känner inte heller någon som sagt att man ska rösta på Sverigedemokraterna, säger Wigertz.

Algotsson fortsätter.

– Sverigedemokraterna har visserligen delat ut en del information här i samhället och även i brevlådorna.

Båda menar att stödet är förvånande stort. Men att partiet får många röster i just Dannike är inte lika förvånande. Att Migrationsverket hyr ett antal hyreslägenheter i samhället till asylsökande familjer kan vara en förklaring enligt Ellinore Wigertz.

– Det har varit ganska stökigt här vilket säkert har påverkat många när de röstat. Däremot har jag inte hört någon säga det rakt ut.

Elizabeth Algotsson fortsätter på samma linje och menar att händelserna varit ganska många de senaste åren.

– Polisen åkte här ganska mycket förra sommaren när det var en del bråk mellan personer som bodde i lägenheterna. Det var slagsmål någon gång och så där?

Mary Kallin som också bor i Dannike har inte lika stor förståelse för att Sverigedemokraterna avancerar så kraftigt på orten.

Annons

– Det kom som en väldigt stor och otrevlig överraskning. Jag kan inte förstå hur folk kan rösta på ett sådant parti. Jag skäms faktiskt.

Här är de valdistrikt där Sverigedemokraterna fick störst stöd. Siffrorna gäller kommunvalet.

1. Dannike: 13,9 procent

2. Borås Sjöbo-Ekäng: 12,5 procent

3. Rångedala: 12 procent.

4. Blidsberg/Dalum/Trädet: 11,9 procent

5. Borås Sjöbo-Nolhaga: 11,4 procent

6. Borås Sjöboklintområdet: 11,3 procent

7. Borås Sjöbo-Nord: 10,5 procent

8. Hillared: 10,4 procent

9. Borås Tullen-Viared: 10,4 procent

10. Borås Sjöbo-småstugeområde: 10,0 procent.

Victor Fridén
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons