Annons

Stickning ska hjälpa hjärtsjuka

Med inspiration från stickning och Textilhögskolan i Borås har en ny typ av stent utvecklats – som går att repa upp och ta bort från kroppen. Nu har den fått stor uppmärksamhet i Norge.
Borås • Publicerad 19 mars 2014
Foto: Graftcraft

Norska tv-kanalen NRK visade hur Erney Mattsson, professor i kärlkirurgi på St Olavs hospital i Trondheim och vd på Graftcraft i Borås, opererade ett får med den nya tekniken. Stenten är stickad av metalltråd, ungefär samma teknik som används för att sticka raggsockor. I tv-inslagetfår man också se hur operationsteamet jublar när det går att få ut stenten – genom att repa upp "stickningen" med en tråd som hänger ut ur kroppen.

– Stenten behövs bara ett kort tag i kroppen. I dag tar man inte ut stenten ur kroppen och blodkärlen får ärrbildningar. Våra försök visar att blodkärlet blir normalt efter att stenten har tagits bort, säger Erney Mattsson.

Annons

Tv-programmet sågs av 600 000–800 000 tittare och några hundratusen till på webben.

– Det är alltid trevligt att få uppmärksamhet. Alla möjliga har hört av sig och nästan alla är våldsamt positiva.

Än så länge har stenten bara testats på friska får. Steget till att operera in det hos människor är fortfarande en bit bort.

– Jag skulle inte tveka att sätta in det på en människa i dag. Men det går inte på grund av lagkrav, säger Erney Mattsson.

Nu fortsätter studierna på djur, för att så småningom testas på människor.

– 2015–2016 ska det nog kunna användas på människor. Om detta fungerar på samma sätt i människa som i får så är det en våldsam revolution.

Johanna Kämpe
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons