GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Stefan Lindborg (V) om välfärden: ”Har blivit en mer ensam röst”

Vänsterpartiet vill att privata äldreboenden i Borås ska bli kommunala igen.
Gruppledaren Stefan Lindborg (V) ser inga fördelar med privatiserad verksamhet.
Han ger också sin syn på partiet som dörrmatta i Boråspolitiken.
BORÅS • Publicerad 21 maj 2022

BT frågar ut toppolitikerna i Borås i åtta tv-intervjuer. Nu är turen kommen till Stefan Lindborg (V), vars parti Vänsterpartiet har varit i opposition sedan förra valet. Nedan kan du läsa ett utdrag ur intervjun.

Om du fick makten över Borås för en dag, vad är det första du skulle ta tag i?

– Se till att vi får en välfärd fri från privata vinstintressen.

Är en återkommunalisering lösningen på behoven inom äldreomsorgen?

– Det är inte lösningen på alla behov, givetvis finns det stora behov även inom den kommunala äldreomsorgen som man behöver titta på och förbättra, inte minst när det gäller arbetsvillkor för undersköterskor och vårdbiträden, men det är ett första viktigt steg för att kunna åtgärda de problem som finns i äldreomsorgen.

Du ser inga fördelar med privat verksamhet alls?

– Nej, inte på det övergripande planet, det gör jag inte. Jag tror att vi skulle ha bättre förutsättningar att utveckla och stärka till exempel äldreomsorgen i Borås om det inte hade funnits privata företag med vinstintressen.

Vilka partier ska ni få med er för att få igenom det här?

– Under mandatperioden är det lite nedslående hur Vänsterpartiet i de politiska rummen har blivit en mer ensam röst än vi var tidigare när det kommer till privatiseringsfrågor. Samtidigt känner vi att utanför de politiska rummen, där är stödet för vår politik, att vi ska ha en välfärd fri från vinstintressen, väldigt starkt. Jag hoppas att många i valet kommer att ta hänsyn till detta när man går och lägger sin röst och jag hoppas också att partier efter valet, Socialdemokraterna till exempel, kommer känna det tryck som finns i den här frågan.

Vänsterpartiet får rimligtvis inte egen majoritet om man ser till opinionsläget. Även om ni får med er Socialdemokraterna lär det inte räcka. Vad spelar en röst på Vänsterpartiet för roll för den väljare som tycker att den här frågan är jätteviktig?

– Vi har visat under mandatperioden, med sämsta politiska förutsättningar egentligen, att Vänsterpartiet kan göra skillnad också i opposition. Då kan man ju tänka sig att i ett läge där vi skulle vara med och styra staden, då har vi verkligen möjlighet att göra skillnad också på fler områden.

Din partiledare Nooshi Dadgostar har fällt regeringen och sagt att ni har ändrats som parti. Ni kommer inte att ”agera en dörrmatta i politiken”. Gäller det även i Borås?

– Ja, det gäller också i Borås. Det tror jag har varit tydligt under mandatperioden. Vi har i en del frågor där vi har stått nära varandra också kunnat göra upp med Moderaterna och Kristdemokraterna. Samtidigt ser vi att vi har gjort bra uppgörelser med Mitt-S-styret också. Den budgetuppgörelse som vi gick in i, i höstas, är kanske det tydligaste exemplet på det senare.

Programmet finns även som podcast:

Stefan Lindborg är gruppledare för Vänsterpartiet i Borås och sitter i opposition. Han är utbildad nationalekonom och jobbar som hyresförhandlare på Hyresgästföreningen.
Stefan Lindborg är gruppledare för Vänsterpartiet i Borås och sitter i opposition. Han är utbildad nationalekonom och jobbar som hyresförhandlare på Hyresgästföreningen.Foto: Anton Hedberg
Fakta

Stefan Lindborg

Ålder: 37 år.

Bor: Dalsjöfors.

Parti: Vänsterpartiet.

Politiska uppdrag i urval: Gruppledare, ledamot i kommunfullmäktige och kommunstyrelsen, ledamot i grundskolenämnden.

Vänsterpartiets valresultat i kommunvalet 2018: 7,9 procent (+0,5)

Antal mandat i Borås kommunfullmäktige: 6 av 73.

Kort sagt

Tre snabba frågor – och svar:

Varför vill ni inte höja skatten i Borås?

– Kommunalskatten är ju lika för alla. Det vi snarare vill göra är att öka andra skatter, på statlig nivå, som har en mer omfördelande effekt.

Vilken Boråspolitiker är din ideologiska motpol?

– Det finns många men jag tycker att jag brukar ha jättespännande debatter med Niklas Arvidsson från Kristdemokraterna till exempel.

Vilken fördom om vänsterpartister är du mest trött på?

– Att vi har väldigt mycket regler för hur man ska leva sitt liv som privatperson.

Rebecka Åsbrink ClaessonSkicka e-post
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.