Annons

Stänga skolor kan bli fråga för fullmäktige

Kontroversiella beslut som att stänga skolor kan bli en fråga för Borås högsta beslutande organ.
Detta efter ett förslag från allianspartierna.
Borås • Publicerad 12 april 2011

Vid kommunstyrelsens möte i går eftermiddag ifrågasatte allianspartierna det rimliga i att ett beslut om nedläggningen av Norrbyskolan ska kunna tas i stadsdelsnämnd Väster.

Allianspartierna menade i ett initiativärende att frågor av den arten istället bör fattas med ett större perspektiv, eftersom en skolnedläggning påverkar flera instanser än bara stadsdelsnämnden.

Annons

Partierna tog upp att det behövs ett helhetsgrepp i fler fall. Förslaget var att kommunfullmäktige i framtiden ska avgöra den typen av frågor.

Detta ledde till en kortare debatt om fler frågor som i så fall ska flyttas från stadsdelsnämnder till en högre nivå.

Tidigare har det också varit kontroverser mellan dåvarande majoritet och opposition om på vilken nivå olika beslut ska fattas.

– Jag tror att det är viktigt att vi sätter oss och resonerar om detta. Jag tror att vi kan komma överens om spelregler som håller över mandatperioderna, sa Ulf Olsson (S).

De båda nämndordförandena Lars Dahlén (M) och Lennart Andreasson (V) tog upp vikten av att deras nämnder har möjlighet att fatta för stadsdelen viktiga beslut.

Kommunstyrelsen enades om att återremittera förslaget till stadskansliet.

Men stängningen av Norrbyskolan påverkas inte.

– Det kan inte gälla retroaktivt, säger Olsson. Men vi ska hantera framtida frågor på ett bra sätt.

Anne Bengtsson
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons