Annons

Sprickor i flera hus i Viared

Flera husägare i Viareds sommarstad har upptäckt sprickor i tak, väggar och golv sedan sprängningarna inleddes i Viared Norra. Nu är oron stor inför kommande sprängningar. ”Jag fick panik när jag såg sprickor i plintarna som huset vilar på”, säger Caroline Karlsson.
Borås • Publicerad 8 mars 2013
Foto: 
Caroline Karlsson visar taket, som målades om i höstas och som har spruckit i varenda skarv.
Caroline Karlsson visar taket, som målades om i höstas och som har spruckit i varenda skarv.Foto: Lennart Magnusson

När Caroline Karlsson, 25 år, köpte sin lilla stuga i Viared i oktober förra året målade hon om både tak och väggar. Nu löper sprickor i praktiskt taget varenda skarv.

– Här är en planka som spruckit. Och där mellan varenda platta i taket, och golvplankorna har börjat glipa, pekar hon.

Annons

Sprängningarna i Viared Norra, där sju industritomter håller på att byggas, påbörjades i januari. Flera av husen i närheten förbesiktigades i november av den fristående firman Bergsäker.

– När de spränger och jag är hemma så går jag ut. Det känns som om hela huset ska lyfta. Först känner man det i berget, sen kommer tryckvågen, säger Laila Frisén som bor ett par hundra meter längre västerut jämfört med Caroline.

För bara ett par veckor sedan var besiktningsmannen från Bergsäker på återbesök hemma hos både Caroline och Laila. Då upptäcktes flera nya sprickor i väggar och tak, som inte var där under den första besiktningen i november.

I besiktningsmannens protokoll står gång på gång samma sak: ”Bergsäker AB ser inget samband mellan detta och sprängningsarbetena. Detta beror på en naturlig förändring p.g.a. temperatur- och luftfuktighetsvariationer.”

Något som fått både Caroline Karlsson och Laila Frisén att gå i taket.

– När den sista besiktningen var klar i mitten på februari hade besiktningskillen över 30 punkter i sitt protokoll. Då menar de alltså att allt det här spruckit på en månad på grund av väder och vind? säger Laila Frisén.

Hos besiktningsfirman Bergsäker försvarar man sina slutsatser, och menar att det bara är en slump att sprickorna uppstått samtidigt som sprängningarna.

– Det funkar ju så att när det blir vinter så torkar allt material som innehåller fukt och vatten. Då blir det sprickor i skarvar, det sker alltid vintertid, säger Göran Karlsson, vd på Bergsäker.

Är det ändå inte lite märkligt att sprickorna uppstår precis när sprängningarna sker?

– När det sprängs så reagerar folk, de känner att det skakar. Då är det fullt normalt att man blir orolig och går och tittar vad som hänt ens hus. Då ser man de här sakerna, som man inte haft anledning att titta på tidigare.

Annons

– Vårt jobb är att vara opartiska, vi kan inte gå någon annans ärende för då är vi till slut inte välkomna någonstans, säger Göran Karlsson.

Vibrationsmätare har monterats på flera hus, men de har bara uppmätt mycket små vibrationer. Gränsvärdet för vibrationer i samband med sprängningsarbeten är 35 mm/sek, på Caroline Karlssons hus har som mest mätts upp 3,54 mm/sek.

– Om sprängningarna som jag varit med om inte var kraftigare än så... Då anser jag att det är stor fara både för mig och för mina djur om det skulle röra sig uppemot 30, säger Caroline Karlsson.

Erik Terneborn
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons