Annons

Spräckte skallbenet på arbetet

En tekniker på ett företag i Viared skulle rätta till ett problem i en maskin. Det slutade med att mannen föll och spräckte skallbenet.
Borås • Publicerad 17 juni 2014

Nu är Arbetsmiljöverkets utredning klar.

Det var den 26 februari som olyckan inträffade. En maskin krånglade och teknikern skickades in för att lösa felet. Mannen glömde dock att stänga serviceluckan och trampade rakt ut i luften.

Annons

Teknikern föll två meter ner i betonggolvet och skadade sig mycket allvarligt. Enligt dokument från Arbetsmiljöverket, som har granskat det inträffade, spräckte mannen skallbenet och två månader efter olyckan var personen fortfarande sjukskriven.

– Han hade väldig otur och landade illa. Men det hade kunnat sluta ännu värre. Han är tillbaka nu på 25 procent och arbetstränar. Det går framåt för honom, säger en ansvarig på företaget.

Arbetsmiljöverkets inspektion påpekar två brister hos företaget som man kräver ska åtgärdas.

Två tekniker som sköter underhåll av maskiner saknade dokumenterad utbildning, och olycksmaskinen hade ingen maskinskylt med CE-märkning eller maskindokumentation.

– Våra tekniker har absolut kunskapen men inte fått det på papper. Det ska vi åtgärda genom att de ska gå en utbildning.

– Men i själva olycksfallet var det den mänskliga faktorn som låg bakom. Det är svårare att skydda sig mot.

Jonas Ekelund
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons