Annons

Sportfiskare omedvetna om kvicksilverhalterna i fisken

Sveriges Lantbrukaruniversitet varnar för höga halterna av kvicksilver i insjöfiskarna. Men många sportfiskare är omedvetna om halterna.
Borås • Publicerad 31 juli 2008

På Wollmars Sportfiske i Borås är det full (fisk)rulle bland hyllorna. Fiskeintresset har som följd av värmen ökat markant. Och de flesta boråsarna väljer att fiska hemma i sjöarna.

– Nio av tio som handlar här köper utrustning för insjöfiske, säger Fredrik Larsson på Wollmars.

Annons

Fredrik Larsson har inte hört talas någonting om högre halter av kvicksilver och menar att det inte heller pågår någon diskussion mellan kunderna.

– Man har ju hört i alla år att det ska finnas kvicksilver. Men att det skulle ha ökat just nu är inget som har vi noterat. Många fiskar ju bara fisken utan att äta den. Det kan ju bidra till att man inte känner till det.

Thomas Persson har varit engagerad inom sportfiske på kusten i över 15 år. Han känner inte till rapporten men förstår att det är höga halter i sjöarna.

– Jag har blivit far precis. Så jag undviker att ge insjöfisk till min son.

Peter Elvemo
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons