Annons

Sparsördådet upp i rätten i dag: "Svårt att säga hur jag reagerar"

I dag startar rättegången mot 17-åringen som åtalats för mord och grov våldtäkt på Malin i Sparsör.
Borås • Publicerad 9 november 2009
Malin blev 16 år. Bilden togs förra året hemma i trädgården i samband med skolavslutningen.
Malin blev 16 år. Bilden togs förra året hemma i trädgården i samband med skolavslutningen.Foto: Privat/Lars-Åke Green

– Det är svårt att säga hur jag kommer att reagera när jag ser honom i salen, säger hennes mamma.

– Rättegången är inget jag sett fram emot och det känns fruktansvärt. Men samtidigt är det något jag väntat på, som är nödvändigt om vi ska kunna gå vidare.

Annons

17-åringens enda förklaring i förhör är att han slog till Malin för att hon sa något tyket. Sedan fortsatte han att slå och sparka för att ge henne en minneslucka så hon glömde smällen.

– Vi kanske aldrig får någon annan förklaring, även om den känns svår att tro på och ta till sig. Jag kan bara hoppas att sanningen kommer fram, fortsätter Malins mamma.

Ett av vittnena under rättegången är troligen den sista person som hörde något från henne.

Det är en kille som befann sig i Borås då hans telefon ringde, klockan 02.29 den natt när dådet inträffade. På displayen såg han Malins nummer.

Pojken, en nära kompis och barndomsvän, tog samtalet och sa hej. Ingen svarade. Allt som hördes var någon som lät andfådd och andades tungt. Dessutom fotsteg.

"Jag ropade "Malin, Malin" men fick inget svar och efter ett tag bröts det" sa killen i polisförhör.

När han försökte ringa den 16-åriga flickan vid tretiden var hennes telefon avstängd och ingen signal gick fram.

Totalt åtta vittnen ska höras. De flesta är ungdomar och vissa ska berätta om kontakterna med Malin och den åtalade 17-åringen.

Andra ska främst vittna om iakttagelser vid tiden för dådet. Åklagarens avsikt är att så noga som möjligt fastställa när det inträffade.

När förhandlingen inleds kommer domaren att meddela om rättegången helt eller delvis ska hållas bakom stängda dörrar, för att den åtalade är så ung.

Annons

Häktningsförhandlingarna mot pojken omgavs av sträng sekretess.

Även i dag kan tingsrätten besluta om stängda dörrar, om uppmärksamheten innebär "uppenbar olägenhet" för killen. Så står det i lagen om unga lagöverträdare.

Efter några dagars avbrott fortsätter rättegången på fredag. Då ska rättsläkaren som undersökte flickan höras om skador och vad som ledde till hennes död.

"Den samlade bilden visar att döden orsakats av annan person", skrev läkaren i ett utlåtande.

Detta har hänt

Fredagskvällen den 7 augusti är många ungdomar på en fest i Sparsör. Bland dem Malin och pojken som misstänks för mord och våldtäkt.

På natten efter festen ses Malin och pojken vid busshållplatsen intill Skolstigen.

Under lördagen slår larm om att flickan saknas och man börjar söka henne.

På söndagen hittas hon död i bäcken som rinner nerför sluttningen bakom hållplatsen.

Polisen får veta att pojken är den siste som setts tillsammans med henne. Han hämtas till förhör och anhålls. Han sitter länge häktad, men placeras sedan på ungdomshem i väntan på rättegång.

Lennart Granberg
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons