Annons

Sommarstängt - för första gången sedan andra världskriget: "Konstigt"

För första gången i Donalds fotos 75-åriga historia håller företaget semesterstängt.
Borås • Publicerad 13 juni 2014
Madeleine Svantesson, Hanna Svantesson och Eric Svantesson på Donalds foto tar ledigt en vecka och stänger butiken för första gången på 75 år.
Madeleine Svantesson, Hanna Svantesson och Eric Svantesson på Donalds foto tar ledigt en vecka och stänger butiken för första gången på 75 år.Foto: Jan Pettersson

I eftermiddag låser familjen Svantesson dörren och sticker till Kreta i en vecka.

Tidigare år har Donalds foto, som är ett familjeföretag, löst semesterperioden genom att en annan familj med fotokunskaper täckt upp till viss del under sommaren. I år finns inte den möjligheten, vilket gör att varianten med semesterstängt blivit aktuell.

Annons

– Vi håller stängt en vecka, och just nu passar det som bäst eftersom studenten med alla studentplakat just är avklarad. Och den här veckan är det ändå en dag som går bort eftersom det är midsommar, säger Hanna Svantesson som sköter ateljén på Donalds foto.

Donalds foto startades 1939 av Donald Andersson och är sannolikt en av de äldsta butikerna i Borås centrum. I de nuvarande lokalerna på Österlånggatan har företaget huserat sedan 1950.

– Det kommer kännas konstigt att låsa och hålla stängt. Vi har tjatat på alla kunder i flera veckor om detta, och funderat igenom allt så att vi inte missar något, säger Eric Svantesson.

Vad ser ni fram emot mest med den kommande semesterveckan?

– Att få vara lediga tillsammans och prata med varandra. Vi ses här hela dagarna, sex dagar i veckan, men vi hinner aldrig prata, säger Hanna Svantesson.

Så här gör andra butiker under sommaren

BT frågade fem andra butiker i centrala Borås hur de löser semesterperioden.

Örns mode:

– Vi har semesterstängt. Den sista dagen vi har öppet är den 27 juni och sedan öppnar vi igen runt den 20 augusti. I år stänger vi en vecka tidigare än vanligt, säger Emily Söderberg.

Blombergs Ur:

– Vi har inte tänkt ha stängt, det brukar vi inte ha. Under sommaren är det däremot lördagsstängt, säger Klas Blomberg.

Faith:

– Vi har öppet hela sommaren, men på lördagar stänger vi klockan 14. Men vi har öppet längre, till klockan 21, när det är torsdagskvällar, säger Mimi Werner.

Mariella:

– Vi har öppet de vanliga tiderna hela sommaren, förutom lördagar då vi stänger klockan 14, säger Ulrika Gren.

Berghs kaffe- och tehandel:

– Vi har öppet hela sommaren precis som vanligt, det är så vi brukar ha det, säger Camilla Torkelsson.

Therece Tilly
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons