Annons

Sommarjobbare i djurparken utan lön vid dåligt väder

Fackförbund skriker högt.
Borås • Publicerad 9 juli 2008

Sommarjobbare på Borås djurpark skickas hem utan lön på grund av dåligt väder.

Djurparkens vd tror inte sina öron.

Annons

Flera ungdomar har blivit hemskickade flera gånger under sin sommarjobbsperiod på Borås djurpark på grund av dåligt väder.

Ungdomarna har också fått besked om att de inte kommer få någon ersättning för de dagar de lämnat djurparken för tidigt, vilket fått ett antal mammor och pappor att vända sig till facket.

– Det här är bedrövligt. En av mammorna jag pratat med säger att ungdomarna känner sig lurade. Hennes dotter hade fått höra att det inte var någon idé att hon kom tillbaka för att kiosken ska inte vara öppen när det är dåligt väder. Det här är inte acceptabelt, säger Marianne Hermansson på fackförbundet Kommunal.

Flera ungdomar har även hört av sig till LO:s jorutelefon för sommarjobbare och redogjort om arbetsförhållandena på djurparken.

En sommarjobbare berättar att det hänt minst 10 gånger att denne blivit hemskickad och att djurparkens ordinarie personal har ringt dagen innan schemalagd arbetsdag för att meddela att sommarjobbaren inte behöver dyka upp.

Anledningen har hela tiden varit den samma, dåligt väder och få besökare.

Djurparkens vd Per Kettil är förvånad.

– Det här är inget jag känner till. Jag har gått i den tron att det är av frivillighet, att om det är dåligt väder så har ungdomarna själva valt att gå hem, säger han.

Missförstånd

Per Kettil tror att det hela rör sig om ett missförstånd. Han säger också att den som är arbetsledare för sommarjobbarna inte är på plats just nu och att han därför inte kan ge något svar på om detta har förekommit.

Annons

– Att man ringer och säger att ungdomarna inte får komma kan jag inte tänka mig. Det är ett otillfredsställande uttalande.

Kan du lova att alla ungdomar som jobbar hos er får betalt även för de dagar ni bestämt att de inte ska jobba eller då de fått gå hem tidigare?

– Har det inte varit en frivillig uppgörelse så ska man ha betalt för den tiden. Ungdomarna har inte fått sin första lön än, men naturligtvis ska de få den lön som står på schemat.

Sommarjobbare i djurparken:

Antal: 150.

Arbetstider: 11.30 till cirka 17.30.

Huvudsakliga arbetsuppgifter: Restaurang- och kioskarbete.

Lön: Cirka 90 kronor i timmen för en säsongsanställd född 1990.

Annsofie Andersson
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons