Annons

Sökes: aktiekapital till nya höghuset

AB Bostäder fortsätter att planera för ett höghus i Borås. Och nu vänder sig bostadsbolaget till kommunen och vill ha ett utökat aktiekapital.
Borås • Publicerad 7 juni 2010
Så här är det tänkt att det ska se ut om AB Bostäder ror höghusbygget i hamn.
Så här är det tänkt att det ska se ut om AB Bostäder ror höghusbygget i hamn.Foto: Kaj Svensson

Vad som krävs för att höghusbygget skall kunna ros i hamn är att AB Bostäder kan hitta intressenter som är villiga att hyra eller ta över de publika utrymmen som planeras i bottenvåningen av huset.

Det finns två intressenter som är aktuella, säger AB Bostäders vd Sven Liljegren, men vill inte avslöja vilken inriktning de har.

Annons

– Det är två helt olika alternativ, säger han och berättar att man nu skall träffa arkitekten Alessandro Capellino och intressenterna och diskutera om man skall gå vidare.

– I olika sammanhang dyker det upp alternativ till den publika delen och det känns som att det kommer att lösa sig, säger Sven Lilje­gren. Däremot är vi inte mogna att ta ställning till vilken blandning av lägenheter vi skall ha. Sedan måste vi också lösa parkeringsfrågan. Det kan vara svårt med parkering under huset på grund av att grundvattnet står högt.

Men Sven Liljegren menar att det nu är viktigast att lösa hur det blir med den publika delen. Sedan kan man gå vidare med resten.

Höghuset ingår i en ganska omfattande nyproduktion som AB Bostäder planerar under de närmaste åren. Bolaget vill nu ha ett utökat aktiekapital på 78,5 miljoner kronor från sin ägare Borås stad för att inte soliditeten skall minska.

Förslaget, som politikerna skall ta ställning till, är att bostadsbolaget får friköpa de fastigheter man har med tomträtt. Kommunen kan sedan använda köpeskillingen för att öka bolagets aktiekapital.

40 studentlägenheter vid Kungsleden.

Ombyggnad av Trandaredskyrkan till bostäder.

60 lägenheter i äldreboende vid Kypegläntan.

175 studentlägenheter och bostadsrätter i höghus i kvarteret Vitsippan vid Allégatan.

120 bostadsrätter/hyresrätter/särskilt boende, Trandögatan tillsammans med Peab.

60 hyresrätter Södervallen.

Marianne Hedenryd
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons