Annons

Socialens nya organisation försvårar

Om kommundelarna haft kvar sin socialtjänst hade det inte gått så långt med ungdomsproblemen.
Borås • Publicerad 23 maj 2008

Det tror kommundelsnämndens ordförande Kerstin Hermansson (c) i Viskafors.

Tidigare, innan socialtjänsten samlades till en nämnd 2005, låg den sociala verksamheten ute i kommundelarna. Nu är organisationen samlad i tre distriktskontor.

Annons

I samband med omorganisationen påpekade många politiker att det var viktigt att det fanns personal kvar ute i kommundelarna som arbetade med förebyggande arbete. I dag finns ingen från socialtjänsten placerad ute i kommundelarna.

– Jag tror inte att det blivit så här stora problem om vi haft den gamla organisationen, säger Kerstin Hermansson. Då satt chefen för individ- och familjeomsorgen intill chefen för skola och barnomsorg.

Kerstin Hermansson är också ledamot i socialnämnden och menar att allt är inte negativt, en samlad nämnd ger större resurser. Men hon skulle gärna se en diskussion om hur socialnämnden fungerar. I Viskaforsfallet har avståndet varit för stort och saker kunde gjorts snabbare.

Familjer som behöver hjälp har fått det svårare. Söker man ekonomiskt bistånd får man gå till ett ställe, behöver man annan hjälp får man vända sig till någon annan.

Lars Lyborg (kd), ordförande i Dalsjöfors kommundelsnämnd och Bertil Myhrberg (m), ordförande i Fristads kommundelsnämnd, upplevde också en större närhet tidigare.

Lyborg tycker också att närheten till verksamheten har försvunnit och det är svårt att få pengar över till förebyggande arbete.

Kommunalrådet Karl-Gustav Drotz (kd) säger att han tänker ta upp frågan om en bättre dialog mellan sociala blocket och kommundelsnämnderna. Han tror dock på den nya organisationen, den kan ställa upp med mer resurser än vad kommundelsnämnderna kan.

– Kommundelsnämnderna måste bli mer informerade men också vara mer aktiva själva, säger han.

Kommunalrådet Lena Palmén (s) menar att det i beslutet om socialnämnden ligger att man skall kunna få ut mer av resurserna vid behov.

– Men det verkar inte ha fungerat fullt ut, säger hon och menar också att det måste till mer samverkan.

Marianne Hedenryd
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons