Annons

Snoddar och huvor på kläder kan vara farliga för barn

Barnkläder med snoddar och fasta huvor kan vara farliga för barn.
Borås • Publicerad 6 maj 2014
Barnkläder med huvor och snoddar kan bli farliga i barnens lekar.
Barnkläder med huvor och snoddar kan bli farliga i barnens lekar.Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Konsumentverket har upptäckt flera företag, varav tre hör hemma i Borås, som säljer just den typen av plagg.

Långa snoddar och fasta huvor kan vara farliga för barn som klättrar och leker eftersom de kan fastna och riskerar att skadas. Konsumentverket har nu genomfört en undersökning och kontrollerat 19 klädföretag, varav tre hör hemma i Boråsområdet, för att se om de säljer plagg med fasta huvor eller snoddar.

Annons

– Undersökningen gick till som så att några medarbetare här letade på olika nätbutiker under några timmar och det gav det här resultatet. Det är med andra ord vanligt, säger Lena Bäcklund Gillstedt, utredare på Konsumentverket.

Problemet har ökat, menar Bäcklund Gillstedt, eftersom det i dag finns fler mindre butiker på bland annat internet som inte har samma kontroll vid inköp som de stora kedjorna.

Kravet på hur snoddar och dragband ska vara konstruerade för att minimera risker finns reglerat i en europeisk standard. Konsumentverket ska under året teckna en överenskommelse med branschen om att barnkläder också ska ha löstagbara eller öppningsbara huvor.

– Där ser vi en skillnad i Norden mot andra länder. I Norden lekar barnen mer utomhus och mer utan direkt tillsyn. Så är det inte i andra länder. I England vill man till exempel gärna ha fasta huvor eftersom man tycker att det är bra för föräldern att rycka tag i om ett barn springer ut i trafiken. De ser inte riktigt samma risker som vi gör med att barnen kan fastna.

Resultat

I följande butiker har Konsumentverket funnit barnplagg med snoddar och dragband i huva- och halsområdet samt i midjeområdet:

Smartkids

Geggamojja

Oii design

Emma och Malena

Blå tomat

Eva Fadeel design

Lekmer

Michael Lindberg AB

Cellbes AB

Haléns AB

Zalando

Babyshop Sthlm AB

Kläderonnet

Fyndiq AB

Kinds brand store

Lingen och blåbär international ab

Life is sweet

House of brands

Lager 157

Therece Tilly
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons