Annons

Snart kan de ta kort på återvinningen

Snart kan det krävas nyckelkort för att ta sig in på Borås återvinningscentraler.
Borås • Publicerad 18 februari 2008
?Nej till kortlåssystem?, säger fastightetsskötaren Åke Svensson. Han har provat Göteborgs system och det fungerar dåligt, menar han.
?Nej till kortlåssystem?, säger fastightetsskötaren Åke Svensson. Han har provat Göteborgs system och det fungerar dåligt, menar han.Foto: Lars-Åke green

Ett nytt låssystem utreds. Idén får både ris och ros av användarna.

Borås energi och miljö har planer på att ta fram ett nytt kortlåssystem till återvinningscentralerna i Borås.

Annons

Det kan innebära att boråsarna behöver ett nyckelkort för att kunna slänga sitt skräp i framtiden.

– Man drar kortet genom en apparat för att öppna bommen till återvinningscentralen, förklarar Hans Skoglund, affärsområdeschef vid Borås energi och miljö.

Han berättar att det finns två fördelar med idén:

* Borås energi och miljö får bättre koll på vem som slänger skräpet. Framförallt blir det lättare att debitera företag som besöker återvinningscentralerna.

* Personer från andra kommuner kan inte utnyttja Borås återvinningscentraler, vilket är vanligt förekommande. Bara de hushåll i Borås som betalar sophämtningsavgiften får ett nyckelkort.

Skoglund betonar att det nya systemet fortfarande är i idéstadiet. Om en månad kan Borås energi och miljös arbetsgrupp presentera ett förslag – men först vill de besöka Göteborg som redan använder kortlåssystem.

– Och vi måste ta reda på vad folk tycker. Vi kommer att göra en enkätundersökning, säger Skoglund.

Thomas Andersson, arbetsledare vid Lusharpans återvinningscentral, tycker att idén är lysande.

– Du ser ju vilken trafik det är här. Det är svårt att skilja på företag och privatperson. Alla vill vara privatpersoner, säger han och fortsätter:

– För oss blir det lättare att skilja på dem. Och beskattningen blir lättare att hantera.

Annons

Samlar på sig sopor

Men inte alla hyllar förslaget.

Fastighetsskötaren Åke Svensson bor i Borås, men har även använt Göteborgs återvinningscentraler med kortlås. Där får man slänga skräp gratis sex gånger per år. Svensson menar att det systemet gör att det blir skräpigare i staden. Invånarna tvingas samla på sig massor av sopor.

– Det blir en praktisk blockering. De som har ett halvt samvete slänger bara sitt skräp utanför centralerna.

Svensson fortsätter:

– Det fungerar ju jättebra i Borås. En öppen sophantering är en basfunktion i samhället. Jag tycker inte det är bra att sätta spärrar för ett öppet miljötänk.

Eric Klefberg
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons