Annons

Jennie Ölund: Snälla, du som hör av dig, tänk på detta

Efter många mottagna mejl vill jag förmedla en uppmaning. En uppmaning som kan gynna boråsarna.
Jennie ÖlundSkicka e-post
Borås • Publicerad 25 februari 2024
Jennie Ölund
Detta är en personligt skriven text i Borås Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Jag älskar mitt jobb som grävande journalist. Jag och alla mina kollegor på BT gör allt vi kan för att blottlägga missförhållanden i Borås och i Sjuhärad.

Men. Jag har identifierat en trend, eller ett hinder kanske, som jag vill belysa.

Annons

Det handlar om tips som ni läsare skickar in. Vi får dagligen en mängd tips. Och det är otroliga tips, måste jag säga. Viktiga, värdefulla, varierande.

Men. Mer ofta än sällan följs de av orden: Jag vill vara anonym. Och tipset saknar tydlig avsändare, eller kontaktuppgifter.

Först: Jag har full förståelse för att man vill vara anonym när man tipsar om känsliga ärenden. Det har man full rätt att vara. Jag vill också lyfta det grundlagsskyddade källskyddet som vi journalister alltid förhåller oss till. Ber man om källskydd så avslöjar vi aldrig vem vi pratat med. Aldrig.

Med det sagt, om tipsare i högre utsträckning lämnade kontaktuppgifter, exempelvis en mejladress, så kunde vi lättare gå vidare med fler av dessa värdefulla tips. Vi kunde få möjlighet att ställa lite fler frågor till er för det är ni som oftast har svaren. Självklart kan vi börja undersöka enbart utifrån det som står i tipset, men i flera fall krävs det lite mer information. Ju mer uppgifter vi har inledningsvis, desto större är chansen att vi kan gräva både djupare och bredare. Kanske är det en detalj, som kan verka oväsentlig, som till slut blir den stora nyheten.

Granskningarna BT publicerat om Flyttbrödernas bluffimperium, Blufftandläkaren eller Taxibedragarna är alla exempel på värdefulla tips som lett fram till avslöjanden.

Så ett tips till er tipsare, ni är det viktigaste vi har. Fortsätt tipsa oss, tipsa ännu mer, hjälp till att avslöja missförhållanden. I slutändan gynnar det er boråsare att felaktigheter uppmärksammas, och att missbruk synliggörs. Vill du inte berätta vem du är för oss? Ange en anonym mejladress så att vi kan nå dig för några frågor. Och: Lita på att vi håller dig anonym om du vill. Vi måste det.

Och en liten påminnelse: Det går att tipsa direkt till grävredaktionen, nyhetsredaktionen, våra olika lokalredaktioner, till sporten och till kulturen.

Fakta

Här tipsar du oss!

Tipsa grävredaktionen:

btgranskar@bt.se

Tipsa nyhetsredaktionen:

nyhetschefen@bt.se

Annons
Annons
Annons
Annons