Annons

Smuggelsprit stoppades två gånger

Smuggelspriten som skulle till Sjuhärad stoppades i Malmötullen - två gånger.
Borås • Publicerad 7 september 2010

Sommaren 2008 fastnade ett parti smuggelsprit som var på väg till Borås hos Malmötullen. Det handlade om 44 liter starksprit, 180 liter vin och 1,3 kubikmeter öl.

När boråsaren som ägde spriten betalade skatten på spriten hävde tullen beslaget, men inte förbudet mot att föra in alkoholen i landet. Han hade dock rätt att föra ut dem ur landet igen.

Annons

Då lejde boråsaren en bekant, en 38-årig man från Ulricehamnstrakten, för att åka till Malmö och kvittera ut varorna. Det gjorde 38-åringen och rullade sedan över Öresundsbron mot Danmark med varorna. En stund senare försökte han köra in i Sverige igen via bron, men då fastnade spriten på nytt hos tullen.

38-åringen åtalades sedan för smuggling men har nu friats från den anklagelsen av Borås tingsrätt. Under rättegången försvarade han sig med att han inte förstod att termen "återutförsel" innebar att han inte fick föra in varorna i Sverige igen. Tingsrätten menar i den friande domen att det inte är bevisat att han borde ha förstått hur det fungerade.

Och alkoholen. Ja, den står hos polisen och har förklarats förverkad. Den återlämnas alltså inte till ägaren.

Niclas Sennerteg
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons