Annons
Trots att det lilla barnet hade svåra kramper och föräldrarna sökte vård flera gånger, hände ingenting.
Borås • Publicerad 25 januari 2010

Först när de skickades till Drottning Silvias barnsjukhus kunde läkarna där konstatera tarmvred.

Händelsen är nu anmäld.

Annons

Enligt föräldrarna tog de först kontakt med sjukvårdsupplysningen eftersom deras son hade ont i magen. De fick rådet att söka sig till akuten, vilket de gjorde.

Där ska läkaren ha sagt att det handlade om en öroninflammation och skrev sedan ut penicillin.

Pojken blev dock inte bättre och några dagar senare tog föräldrarna kontakt med vårdcentralen, där man kunde konstatera att det inte handlade om en öroninflammation. Pojken fick remiss till barnakuten på Södra Älvsborgs sjukhus där de träffade ytterligare en läkare.

Nu misstänktes istället svininfluensa och prover togs. I väntan på provsvaren skickades pojken åter hem.

– Den dagen var olidlig. Han skrek och hade kramper hela tiden. Det var fruktansvärt, skriver en av föräldrarna i anmälan.

Dagen därpå åkte de åter upp till sjukhuset, och den här gången blev de inskrivna.

Här var det en sköterska som engagerade sig i pojken, och efter ytterligare en tid skickades familjen till slut till Drottning Silvias barnsjukhus i Göteborg. Där kunde konstateras att pojken led av invagination, en speciell typ av tarmvred.

Pojken opererades och blev snart bättre.

Händelsen är anmäld till Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd, HSAN.

Invagination

Invagination är en särskild typ av tarmvred som framför allt drabbar barn under 2 år.

Det innebär att en bit av tarmen (oftast sista delen av tunntarmen), kryper in i den efterföljande delen (oftast början av tjocktarmen), så att tarmkanalen täpps till och avföringen hindras från att passera.

Oftast kryper tarmen ut ur sig själv igen. Annars måste detta åtgärdas av läkare på sjukhus. I annat fall kan tarmen skadas av syrebrist.

Patrik Westerlund
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons