Annons

Skolket övervakas på nätet

Över 300 gymnasieelever i Sjuhärad fick sitt studiebidrag indraget på grund av skolk förra läsåret.
Borås • Publicerad 9 juli 2008
Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX

Nu har flera kommuner öppnat en internettjänst där föräldrar kan granska hur barnen sköter sig i skolan.

Först nu börjar skolksiffrorna att plana ut efter en lång uppförsbacke. Det visar siffror som Centrala studiestödsnämnden, CSN, tagit fram.

Annons

Under läsåret 2005/2006 drog CSN in studiestödet för 247 elever i Sjuhärad. Följande läsår ökade antalet skolkbeslut till 463 elever, men under läsåret 2007/2008 har antalet anmälningar sjunkit till 346 elever. Störst antal indragningar har skett i Borås kommun, medan Bollebygd och Tranemo inte haft en enda elev som blivit av med sitt studiestöd mellan 2005 och 2008, enligt CSN:s statistik.

Som gymnasist får man i dagsläget 1 050 kronor i månaden från CSN fram till det året man fyller 21 år, men för att få ekonomisk hjälp måste eleven ha minst 80 procents närvaro i skolan.

Alla skolor har olika toleransnivåer och olika antal trappsteg och policys. Det är därför upp till varje skola att dra en gräns när det gäller skolk.

Varje skola rapporterar antalet skolkare till CSN som i sin tur tar kontakt med eleverna och gör ytterligare en avstämning. Har eleven inte kommenterat beslutet inom utsatt tid, dras studiestödet in.

Flera kommuner i Sverige har nu öppnat en internettjänst där lärare kan redovisa vilka som varit närvarande på lektionerna och sedan kan klassens mentor går in och se vilka som ska hamna på CSN:s lista.

Färska uppgifter

Borås är en av kommunerna som använder sig av detta system där även föräldrar kan logga in och se vad deras barn har för schema, när nästa prov är inplanerat och även se över närvaron.

Kerstin Engelius, tvåbarnsmamma från Borås, är en av dem som kontinuerligt använder denna tjänst.

– Jag har gjort det ganska högfrekvent. Där kan jag få färska uppgifter varje dag. Har min son varit borta från svenskan efter lunch så ser jag det. Det är ett suveränt verktyg.

Kerstin Engelius tycker också att det är en bra hjälp om hon vill stötta sina barn inför ett prov, då kan hon logga in i systemet och se vilken dag provet är.

– Man får använda det med förstånd. Man behöver ju inte grotta ner sig i allt, det är ju ett maktinstrument, säger hon.

Annsofie Andersson
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons