Annons

Skolan valets hetaste fråga

Sexpartimajoriteten i Borås gläds just nu över att elevernas skolresultat har förbättrats. Medan oppositionen talar sig varm för mer resurser till skolan.
Borås • Publicerad 8 september 2010

Grundskoleelevernas resultat i Borås har legat under riksnittet år efter år efter år. Efter att skolverket utdelade kraftig kritik mot Borås startades den så kallade utvecklingsenheten och ett åtgärdsprogram presenterades våren 2009. Där talades det om tidig hjälp till elever i behov av särskilt stöd, förbättrad modersmålsundervisning och fler utbildade lärare inom matematik.

Anledningen till att en högre andel grundskoleelever är behöriga i år är dock den så kallade sommarskolan som gett möjlighet till intensivläsning.

Annons

Skolan är en av de frågor i Borås som debatteras allra mest bland politikerna. Den tydligaste skiljelinjen mellan blocken ligger i synen på friskolor, där oppositionen har en mycket kritisk inställning och menar att Borås stad i nuläget överkompenserar friskolorna ekonomiskt.

Medan Socialdemokraterna och Vänsterpartiet i-stället vill satsa mer resurser på skolan anser majoriteten med Moderaterna i täten att problemet med de dåliga skolresultaten har andra orsaker.

I samband med budgetarbetet i höstas splittrade Vägvalet majoriteten. Förhandlingarna med den egna majoriteten hade avslutats när de bröt överenskommelsen och lade fram ett förslag i kommunstyrelsen om att öronmärka de pengar som kommundelarna skulle få. Oppositionen gick snabbt med på Vägvalets förslag att öka lärartätheten med 0,2 lärare per hundra elever.

Villkoren för pensionärer har varit en het fråga i årets valrörelse, inte minst när det gäller beskattningen av pensioner. På det kommunala planet, i Borås, har debatten i mångt och mycket rört sig om möjligheten att välja mellan varm och kyld mat.

Frågan om kollektivtrafiken är en annan långkörare i Boråspolitiken. Det har blivit uppenbart för många att Södra torget som knutpunkt fungerar dåligt, men partierna är inte eniga om hur lösningen ser ut. Resecentrum är ett förslag, Allégatan ett annat.

Samtidigt finns det planer på att införa enhetstaxa och i debatten ges löften om gratis kollektivtrafik för äldre.

Flera partier förespråkar spårbunden trafik i framtidens Borås för att göra kollektivtrafiken effektivare.

Hanna Grahn Strömbom
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons