Annons

Skolan där var femte elev lämnar

Var femte elev lämnar grundskolan.
Borås • Publicerad 3 juni 2014

Så få av de äldre eleverna blir kvar att sexorna tvingas flytta till Daltorpsskolan.

Trenden är att allt fler av Borås grundskoleelever går i fristående skolor.

Annons

20 procent av eleverna väljer att lämna Svedjeskolan när det är dags att gå på sommarlov. Detta leder till omfattande förändringar på skolan.

Så många femteklassare hoppar av att skolan inte kommer kunna starta någon sexa i höst. De fem elever som inte har valt bort skolan får istället börja i en klass på Daltorpsskolan.

Många av föräldrarna väljer fristående Kunskapsskolan istället för att ha kvar barnen på Svedjeskolan.

– Vi flyr Svedjeskolan, förklarar en mamma. Vi väljer bort från den skolan, inte till en annan.

Redan inför femman flyttade många elever och därför slogs två klasser ihop till en.

Enligt föräldrarna har det fungerat mycket dåligt, det har inte funnits det stöd som behövts i klassen och lärare har blivit sjukskrivna med ytterligare röra som följd. Men också i yngre årskurser väljer familjer att lämna skolan, bland annat för att de redan har syskon på friskolor.

Svedjeskolan har valt att gå ut med en fråga till sina familjer för att få besked om hur många som vill ha kvar sin plats i höst. Totalt har 36 elever meddelat att de tänker lämna skolan. Dagens två klasser i årskurs fyra slås ihop till en årskurs fem med 26 elever i gruppen. De två klasserna i årskurs tre slås ihop till en fyra med 28 elever.

I början av 2000-talet hade Borås betydligt lägre andel elever i fristående skolor, jämfört med både riksgenomsnittet och med andra större städer. År 2000 gick 2,3 procent av eleverna i Borås i fristående grundskola, rikssnittet var 4 procent. Skolverkets senaste siffror visar att nu går 13,2 procent av boråsarna i fristående grundskola, och rikssnittet är 13,7 procent.

Väster är den stadsdel som har klart flest elever i fristående skolor. Men här finns också en trend åt andra hållet.

– De sista två åren har eleverna valt att stanna kvar på Hestra i årskurs 6. Det innebär att vi har behållit klasserna. En anledning kan vara att flera av de elever som gått till friskolorna har kommit tillbaka till Hestra efter ett tag, menar rektor Ingela Altinell.

Annons

Skolan har nu kö och nu flyttar bara två elever från femman och tre från trean.

Samtidigt har ytterligare en friskola fått tillstånd att starta i Borås, vilket får de rödgröna i kommunstyrelsen att varna för en ökad segregation. Det finns ingen samlad bild av hur många elever som planerar att byta skola. Men exempelvis Myråsskolan har nu fått tolv utflytningsanmälningar. Tio av eleverna söker Kunskapsskolan, en Engelska och en Erikslund.

Anne Bengtsson
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons