Annons

Skilda reaktioner bland förskolepersonal

Lärarförbundets kräver att de så kallade pedagogiska luncherna ska vara gratis för alla.
Borås • Publicerad 16 juni 2014

Men bland förskolepersonalen i Borås har reaktionen varit blandad.

Klockan närmar sig halv tolv och flera barngrupper på förskolan Kärnhuset på Hestra är på gång att äta lunch. I dag serveras grönsakssoppa och köttbullar med bröd som bakats i köket en våning ner. Pedagogen Cina Lundberg har Nellie Stenström i sitt knä men får göra plats till Ludwig Sunesson som även han vill sitta där.

Annons

– Så här blir det ofta att man har två barn i knät samtidigt som man äter.

På Kärnhuset är lunchen ett tillfälle för barnen att lära sig bordsskick. När det gäller pedagogerna så förväntas det att de ska delta i måltiden, smaka på maten och visa för barnen hur man ska äta.

– Lunchen med barnen är inte en lugn situation utan vi lägger all tid och kraft på barnen och sedan äter vi när vi hinner. Så vi kanske borde diskutera den saken mer, ska vi verkligen betala för något när vi faktiskt arbetar så pass hårt samtidigt? säger Lisa Åsedal, förskolepedagog.

Men hon påpekar samtidigt att det går att äta i lugn och ro om man vill under den halvtimmes rast de har varje dag.

– Jag kan inte förneka att jag tycker att det skulle vara bra om det är gratis, men jag har alltid valt att äta den mat som finns på förskolan för att den situationen blir bäst för barnen och för mig.

Förskolechefen för Kärnhuset, Maria Ekbrand, berättar att de nya reglerna har tagits emot med både positiva och negativa reaktioner bland förskolepersonalen. Det finns de som är missnöjda med att de inte får äta sin egen mat under barnens lunch.

– Men du väljer själv om du vill betala 23 kronor eller använda rasten till att äta din medhavda mat i lugn och ro. I det perspektivet är lunchkostnaden inte mycket att bråka om.

Läs hela artikeln i dagens papperstidning eller i eBT.

Lovisa Hansson
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons