Annons

Skatteverket ratar sonens namn: ”Kan leda till obehag”

Kraken är inte ett lämpligt namn för ett litet barn, enligt Skatteverket.
– Ett alltför avvikande namn kan leda till obehag för den som bär det, särskilt när det gäller ett barn som inte själv kan byta eller ändra sitt namn, skriver myndigheten i sitt avslag.
Borås • Publicerad 11 mars 2023 • Uppdaterad 13 mars 2023
Kraken? Nej, så får man inte heta, enligt Skatteverket.
Kraken? Nej, så får man inte heta, enligt Skatteverket.Foto: Christine Olsson/TT

Namndissen skickas till ett ungt föräldrapar i Borås kommun, som nyligen fick ett gossebarn som har fått ett högst ordinärt förnamn.

Som andranamn hade de valt ett unikt tilltal – Kraken – som väcker kärleksfulla associationer hos dem själva.

Annons

– Vi hade det som arbetsnamn när bebisen låg i magen, skriver de i ett sms till BT.

Men det gick inte hem hos Skatteverket, som lutar sig mot fastställda paragrafer i personnamnlagen.

”Kraken är i obestämd form synonymt med eländig och stackare. Kraken har en negativ innebörd som skulle kunna leda till obehag för bäraren”, lyder motiveringen till avslag.

Handläggaren förtydligar att Skatteverket ska ta extra hänsyn till hur ett namn kan uppfattas av omgivningen under uppväxten när det gäller barn under 18 år. Och som förnamn duger endast namn som inte riskerar väcka anstöt, eller kan antas leda till obehag för den som ska bära namnet, eller av någon annan anledning är olämpligt.

Hannele ParviainenSkicka e-post
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons