Annons

Skatteverket ratar Johans dotters namn: ”Jättechockade”

När Johan och Karin ansökte om ett officiellt namn till sin dotter fick de avslag från Skatteverket.
Myndigheten ansåg att förnamnet ”Pingla” anspelade på kvinnligt utseende och av den anledningen var olämpligt.
– Vi blev jättechockade och förstod inte alls, säger Johan Lindén.
Dalsjöfors • Publicerad 12 januari 2023 • Uppdaterad 23 januari 2023
Johan Lindén och Karin Granlöfs dotter får inte heta "Pingla" i förnamn. Det menar Skatteverket.
Johan Lindén och Karin Granlöfs dotter får inte heta "Pingla" i förnamn. Det menar Skatteverket.Foto: Privat

Familjen från Dalsjöfors fick sin dotter i september förra året. Johan Lindén och Karin Granlöf hade då bestämt sig för att hon skulle heta ”Lisa Pingla Alice” i förnamn, med Lisa som tilltalsnamn.

Men när de skickade in en officiell ansökan till Skatteverket fick de mothugg. Myndigheten godkände bara Lisa och Alice men ratade ”Pingla” helt.

Annons

– Deras argument var lite taffliga, säger Johan Lindén.

När Skatteverket motiverar sitt beslut har de två argument. Dels att Pingla är ett substantiv för bjällra eller klocka, dels för att Pingla har betydelsen snygg kvinna. Det senare menar myndigheten skulle kunna leda till obehag för barnet framöver.

– Det är ett gammalt släktnamn. Min farmors syster kallades för Pingla hela sitt liv. Hon blev 102 år och blev inte mobbad för det. Det känns lite förlegat, det är ju ett gammalt uttryck som inte används så ofta längre, säger Johan och fortsätter:

– De tycker att Pingla är en sak, men i så fall är namn som Sten och Björn är också saker. Vad är det för argument egentligen?

Föräldrarna kommer nu att överklaga beslutet.

– Några släktingar kallar henne redan för Lillpinglan. Jag håller på att skriva ihop en skriftlig överklagan, säger Johan Lindén.

Skatteverket hänvisar till lag

I sitt beslut där Skatteverket nekar familjens ansökan hänvisar myndigheten också till personnamnlagen.

”Förnamn får bara vara namn som inte kan väcka anstöt, eller kan leda till obehag för den som ska bära namnet, eller av någon annan anledning är olämpligt. Det framgår av 28 § personnamnlagen (2016:1013).”, skriver myndigheten i sitt beslut.

Rasmus TorstenssonSkicka e-post
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons